Megcáfolta Orbán Viktort az Európai Bizottság

A miniszterelnök azt állította, hogy az unió LMBTQ-aktivistákat akar küldeni az iskolákba. 

2021. július 14., 15:07

Szerző:

Közleményt adott ki szerdán az Európai Bizottság (EB), amelyben megcáfolják Orbán Viktor korábbi szavait. A magyar miniszterelnök korábban egy videóban, július 8-án, azt mondta, hogy az unió LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket akar az óvodákba és az iskolákba beengedni. Erre reagált az EB, de nem említették meg konkrétan Orbán Viktort.

Tények és tévhitek címmel adott ki közleményt az EB, amelyben bár gyakorlatilag nem írták le Orbán Viktor nevét, de elég egyértelmű, hogy elsősorban a magyar miniszterelnöknek szól az „üzenet”. A kormányfő a pedofiltörvény uniós vitája utáni azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy „az Európai Bizottság azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket az óvodákba és az iskolákba.” Az EB most ezt a megjegyzést írta az alábbiakkal kiegészítve:

„a gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége. Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján.”

A magyar Országgyűlés által elfogadott pedofiltörvény sokak szerint melegellenes passzusai az Európai Uniónál kiverték a biztosítékot. Az Európai Parlament arra szólította fel az EB-t, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközzel vegye fel a harcot a törvényi szabályozás ellen. Sajtóinformációk szerint akár már csütörtökön megkapja a magyar kormány azt a levelet, amely a kötelezettségszegési eljárás első lépése lesz.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Belgiumban 2021. június 24-én. Fotó: John Thys / AFP)