Még egy bíróság fordult az Alkotmánybírósághoz a hajléktalantörvény miatt

2018. október 29., 11:57

Szerző:

Újabb bíróság fordult pénteken az Alkotmánybírósághoz a hajléktalanokat büntető szabálysértési törvény miatt. A Székesfehérvári Járásbíróság álláspontja szerint ugyanis felmerül, hogy az október 15-én életbe lépett törvény, amelyik szerint szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületen élés, ellentétes az alaptörvénnyel. A bíróság ezért felfüggesztett egy eljárást – értesült a hvg.hu.

A járásbíróság szerint a Szabálysértési törvény vonatkozó paragrafusa ellentétes Magyarország Alaptörvényének II. cikkével, amely szerint az emberi méltóság sérthetetlen, illetve a III. cikkének első bekezdésével, miszerint senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni.

Fotó: Bazánth Ivola

Így már két beadvány van a törvény miatt az Alkotmánybíróság előtt, mivel a Kaposvári Törvényszék álláspontja szerint is az alaptörvény több pontját sérti a szabálysértési törvény módosítása. A testület szerint a jogszabály-módosítás ellentétes az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségével, a jogállamiság követelményével, az egyenlőségre, a diszkrimináció tilalmára és a tisztességes tárgyaláshoz való jogra vonatkozó rendelkezésekkel.

Az Utcajogász Egyesület is alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett volna, kérvényüket a bíróság elsőfokon elutasította.

Múlt pénteken pedig Pécsen nem volt hajlandó elítélni a bíróság egy hajléktalant, a férfi szabadon távozhatott az épületből.