A nevében is titkolták hogy újabb „akkumulátor-összeszerelő” épül Debrecenben

Újabb akkumulátor-összeszerelőt építenek Debrecenben, már a környezethasználati engedélyezési eljárása zajlik – tudta meg a Debreciner. 

2024. január 12., 10:59

Szerző:

Január 5-én jelent meg a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján, hogy Debrecen déli gazdasági övezetében, a CATL-akkumulátorgyár közelségében egy akkumulátor-összeszerelő üzemet épít az ipariingatlan-fejlesztéssel foglalkozó Inpark Szigma Kft – írja a Debreciner. 

A beruházást eddig titkolták. 

A projekt megnevezésében az „akkumulátor” szó egyáltalán nem szerepel, hivatalosan az „elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló (ELBUE) modul összeszerelő üzem” nevet adták a beruházásnak.

Nem csak az üzem nevében igyekeztek titkolni, hogy itt akkumulátorokkal fognak foglalkozni. A korábbi hasonló példáktól eltérően a beruházást eddig be sem jelentették, az Inpark csak azt követően adott ki egy sajtóközleményt, miután a Debreciner előbb telefonon, majd e-mailben is érdeklődött a cégtől az akku-összeszerelővel kapcsolatban – írja a lap.

A kormányközeli Kesma-hálózathoz tartozó Hajdú Online cikke már úgy ír az üzemről, hogy azt a CATL hozza létre az Inparktól bérelt létesítményben. Az általuk hivatkozott közlemény szerint 

az üzem fő funkciója a raktározás lesz, kis részben pedig kizárólag mechanikai összeszerelés történik.

Gyártás nem zajlik majd az épületben, amelyben a zöld energiatárolásra alkalmas egységek összeszereléséhez szükséges alapanyagokat tárolja majd a bérlő, például cellákat, tokokat.

(Fotó: MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)