Nagy bejelentést tett a MÁV, irány a tenger

Az utószezonban kedvezményes jegyeket kínál az Adria InterCity, amellyel idén már több mint 12 ezer utas váltott jegyet a horvát tengerpartig.

2023. szeptember 2., 11:50

Szerző:

Már augusztusban meghaladta a Splitbe közlekedő Adria InterCity-vel utazók száma a tavalyi év eredményét és szintén nagy népszerűség övezte a Rijekába, valamint Koperbe közlekedő Retró Istria Expresszt is. Az Adria InterCity-vel még szeptember végéig, az utószezonban is kedvező áron utazhatnak az utasok a tengerpartra – jelentette be a MÁV a honlapján.

Az Adria InterCity-t augusztus végéig már több mint 12 ezer utas vásárolta meg jegyét a járatra a tengerpart eléréséhez. Ez már jelentősen több mint tavaly az egész szezonban volt, a két évvel ezelőtti – a pandémia miatti korlátozások, bizonytalanságok következtében lecsökkent – utazásszámnak pedig a kétszeresét is meghaladja. Az utasok kétharmada már a tavaszi elővételes időszakban megvásárolta a jegyét. Ezt nagyban segítette az online jegyváltási lehetőség is: az idei szezonban már az utazók fele foglalta le ilyen módon a helyét az utazáshoz.

A Lonley Planet által Európa 10 legszebb vasúti útvonala közé tavaly beválogatott nemzetközi járat közlekedése nem áll le a nyár végével.

A jegyekről itt tájékozódhat

Az idei évben a főszezon után is, szeptember 27-ig indul Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap, míg Splitből hétfőn, szerdán és szombaton. A Keleti pályaudvarról 18:45-kor gördül ki és a pihentető éjszakai utazás után 9:44-re érkezik az Adriai-tenger partján fekvő Splitbe.

Visszafelé 17:55-kor indul Splitből, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni. A vonatban a magyar vasút egyik legelegánsabb étkezőkocsija közlekedik.

Aki idén még nem utazott a tengerhez, akár csak egyetlen napközbeni látogatással is bepótolhatja lemaradását – olvasható a közleményben.

Szeptemberben még kedvező árú jegyek válthatók az Adriai-tenger partjára.

(Kiemelt kép forrása: mavcsoport.hu)

 

2023. szeptember 29., 19:51

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

2023. szeptember 29., 18:57

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.