Hajszálon függ Márki-Zay Péter hat jelöltjének az előválasztása

Nem találnak befogadó közösséget.

2021. augusztus 11., 18:28

Szerző:

Hiába kopogtatnak a hat párt frakcióinak ajtaján, nem akarják a képviselőcsoportokba fogadni a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) hat jelöltjét. Márpedig, ha nem találnak befogadó közösségre a jelöltek augusztus 15-e, a jelöltállítás lezárultának idejére, akkor a hódmezővásárhelyi polgármester jelöltjei végleg elesnek az előválasztástól – írta az Azonnali.

A polgármester a lapnak elmondta, „A pártok mocskos módon hazudoztak erről, azt mondták, hogy mindenkit be fognak fogadni, valójában olyan megállapodások vannak, hogy például a Momentum adna Popovics Juditnak befogadó nyilatkozatot, de ő szövetségben van az MSZP-vel, az MSZP meg nem engedi. A Momentum arra hivatkozik, hogy a megállapodásukban benne van, hogy az MSZP engedélye nélkül nem adhat”. 

Márki-Zay Péter az MSZP-s jelölt, Gurmai Zitában látja az okot. A Momentum a tatabányai képviselőjelölt körzetében ugyanis őt támogatja. Példaként elmondta azt is, hogy szerinte az LMP a befogadó nyilatkozatért cserébe azt kérte, hogy Ungár Pétert támogassák a szombathelyi előválasztáson. Ezt az LMP az Azonnali cikkében tagadta. Márki-Zay Péter szerint mindenesetre, ha jelöltjeiket nem fogadják be, hangosan fognak tiltakozni.

Szintén patthelyzetben van a lezárások ellen tüntető Le az Adók 75%-ával (LA75) libertárius mikropárt is, akik azért nem tudnak jelölteket indítani, mert egyik párt sem fogadta be jelöltjeiket. A kieső félben lévő jelölteket, így Márki-Zay Péteréket is szorítja az idő, mert augusztus 15-én, vasárnap éjfélkor lezárul a jelöltállítás folyamata, aki eddig szerez befogadó szervezetet és hivatalossá válik a jelölése, utána kezdheti el gyűjteni a valódi jelöltté váláshoz szükséges 400 aláírást (ez a képviselőjelölt-jelöltekre vonatkozik).

(Kiemelt kép: Márki-Zaj Péter a 168-nak nyilatkozik. Fotó: Dimény András / 168.hu)