Márki-Zay Péter megdöbbent, amikor rájött, mit hagy rá a Fidesz Hódmezővásárhelyen

2018. március 2., 19:08

Szerző:

Több mint négymilliárd forinttal tartozik Hódmezővásárhely a Nemzeti Követeléskezelő Zrt.-nek, és 879 millió forint erejéig kezességet is vállalt az önkormányzati cégekért is. Bár a korábbi városvezetés még 400 millió forintos tartalékról beszélt, abból nem sok maradt, ez az összeg szolgált ugyanis a fedezetéül a nyugdíjasok állami Erzsébet-utalványon felüli plusztámogatásának, és ehhez nyúltak hozzá az orvosi rendelők felújításakor is – mondta el be Márki Zay Péter, Hódmezővásárhely új független polgármestere, hogy milyen pénzügyi helyzetben veszi át a Csongrád megyei várost, amikor hétfőn hivatalosan is átveszi a tisztséget.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A több mint négymilliárdos tartozást – emlékeztet a hvg.hu – Hódmezővásárhely egy 2006-ig visszanyúló ügyben hozta össze. Az önkormányzati vízmű, a Zsigmondy Béla Zrt. akkor több mint hárommilliárd forint értékű svájcifrank-alapú kötvényt bocsátott ki a Raiffeisen Bankon keresztül. Ezt később az Erste Bank megvásárolta. A konstrukció 20 éves futamidőre szólt, az első öt esztendőben csak a kamatokat kellett fizetni. Látszólag minden rendben is ment, a Zsigmondy Béla Zrt. fizette a törlesztőrészletet és a kamatokat,  2014 januárjában azonban a cég vitába keveredett, Hódmezővásárhely pedig a 2016-ban peren kívüli ,megállapodással zárult ügyben elismerte, hogy ötmilliárddal tartozik. Ebből azóta egymilliárdot sikerült törleszteni, és bár a tartozás ténye nem titok, a korábban Lázár János, utána pedig a néhai Almási István polgármester vezette város fideszes politikusai pedig mélyen hallgattak az egészről. 

Hegedűs Zoltán alpolgármester – akit Márki-Zay Péter imponáló fölénnyel győzött le február 25-i időközi polgármester választáson – korábban még azt mondta, hogy nyugodt szívvel adja át Hódmezővásárhelyet az új városvezetőnek. 

Márki-Zay Pétert szombaton iktatják be hivatalába, hétfőn pedig hivatalosan is átveszi az irányítást. A héten minden nap bement a városházára átnézni a költségvetést, egy választási ígéretét pedig szinte biztosan nem tudja betartani, a város anyagi helyzete miatt nem törölheti el az építményadót.

Hódmezővásárhelynek korábban 22,5 milliárd forintos adóssága volt, amelyet az Orbán-kormány átvállalt 2014 márciusában. Lázár János bizonyságlevelet is átadott erről, csak azt felejtette el megemlíteni, hogy a város az ő irányítása alatt lett Magyarország egyik legjobban eladósodott települése 20,7 milliárd forintos tartozással 2010-ben, vagyis az egy főre jutó adósság ekkor 425 ezer forint volt.