Jövő héten egy brüsszeli bárban bárki találkozhat Márki-Zay Péterrel

Ha Brüsszelben sörözne jövő hét kedden, és érdekli a politika, a Parlament felé érdemes venni az irányt. 

2021. november 2., 10:56

Szerző:

A 444 számolt be róla, hogy jövő héten három napra Brüsszelbe utazik Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Az információk szerint találkozik majd az Európai Parlament és az Európai Bizottság több vezető tisztviselőjével, illetve frakcióvezetők és biztosok is fogadják majd.

A tervezett programja alapján nemcsak a szocialista, zöld és liberális, hanem a néppárti, illetve a jobbközép oldalhoz közel álló szakértők és szervezetek is jelezték, hogy szívesen találkoznának vele. Ezen kívül jövő kedd este a Parlament épülete mellett található WXYZ Bárban is megjelenik majd, ahol a brüsszeli magyarok válthatnak vele néhány szót. A programokat jórészt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke szervezi. A 168 telefonon kereste fel Ujhelyi Istvánt, hogy megkérdezzük, pontosan kikkel találkozik Márki-Zay Péter brüsszeli útján, és miről lesz szó ezeken a programokon.

A képviselő leszögezte, kollégáival együtt folyamatosan dolgoznak még a végső szakmai programon, hiszen mint fogalmazott, olyan nagy az érdeklődés az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter iránt, hogy sakkozni kell az időpontokkal és a megkeresésekkel. Kijelentette, éppen ezért végső és részletes programot még nem tudnak megosztani a nyilvánossággal. Annyi biztos, hogy első este egy nyilvános közösségi találkozón vesz majd részt, ahol Rónai Sándor (DK), Cseh Katalin (Momentum) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) részvételével a helyi magyarokkal találkozik majd kötetlen, nyitott, beszélgetős formában. Ezt hamarosan a Facebook-on meghirdetve is láthatják az érdeklődők, vagyis bárki számára nyitott program lesz az ALoft nevű hotel WXYZ Bárjában. Ujhelyi István hozzátette:

„Külön a magyar és a nemzetközi sajtónak is tart majd tájékoztatót, illetve beszélgetést, utóbbi kapcsán máris akkorra az érdeklődés, hogy egy külső helyszínen kellett termet foglalnunk, annyi nemzetközi újságíró és tudósító jelezte részvételét.”

Ezen tájékoztatók pontos idejét és helyszínét a napokban teszik közzé. A képviselő azt is elárulta nekünk, hogy Márki-Zay Péter szerdán és csütörtökön az Európai Bizottság több biztosával találkozik majd, de fogadja őt az Európai Parlament szinte mindegyik képviselőcsoportja jobbról és balról egyaránt: az S&D, a ReNew és a Zöldek mellett még az Európai Néppárt is. Kiemelte, brüsszeli és európai háttérintézmények, think-tankek is aktívan érdeklődtek a kormányfő-jelölt személye iránt, így meghatározó konzervatív és szociáldemokrata alapítványok vezetőivel szintén asztalhoz ül majd ebben a két és fél napban. 

Érdekesség, hogy a miniszterelnök-jelölt a WXYZ Bárban esedékes megjelenésével egy időpontban lesz az Elkxrtuk című film bemutatója a brüsszeli Cinéma Galeries moziban, amelyet a a Fidesz pártalapítványa szervez. A brüsszeli magyarok tehát aznap este két politikai töltetű esemény közül választhatnak. 

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter, Szlovák Söröző, Fotó: Pozsonyi Roland / 168)

 

 
 

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt