Márki-Zay: Orbán nem állította meg a migrációt

Márki-Zay Péter a kedd reggeli KeljfelJancsi vendége volt.

2021. december 14., 13:47

Szerző:

A tegnap későesti, mórahalmi, hét ember halálával végződő baleset is bizonyítja, hogy az Orbán-kormány nem állította meg az illegális migrációt –, mondta Márki-Zay Péter kedd reggel a Keljfeljancsi adásában.Szerinte a kiszolgáltatott menekültek befogadását sohasem kifogásolta. Bige László személyesen kért tőle találkozót, Gattyán György kampánya pedig csak azért fontos szerinte, hogy kitől vesz el szavazatokat. Kérdése, mikor vonul ki a Nemzeti Nyomozó Iroda a Karmelita-kolostorba a rezsicsökkentéssel ellopott pénzek miatt, költői maradt.

A szegénység, a korrupció és a Covid a három legfontosabb probléma. „Végtelen gazemberség. Bűn –, reagált Márki-Zay Péter a hírre, hogy meghalt hét menekült Mórahalmon, miután egy embercsempész autójával háznak csapódott. A kormányfő-jelölt szerint nyilvánvaló hazugság, hogy az Orbán-kormány megállította az illegális migrációt. Ugyan 2015 óta folyik gyűlöletkampány a gazdasági migránsok ellen, a gyakorlatot azonban Orbán Viktor már 2002-ben, Amerikában meghirdette: Magyarországnak több millió migránsra van szüksége a gazdasági fejlődéshez. - 2019-ben 55 ezer, 2020-ban 43-44 ezer migránst telepítettek be. Ez a szám Hódmezővásárhely lakosságának felel meg. És ez nem ellensúlyozza a kivándorlást, hiszen 800 ezer magyar hagyta el az országot. 

Ami a felsorolt adatok forrását illeti, a KSH-ra hivatkozott.

„Minden statisztika azt mutatja, hogy Magyarországon nőtt a leginkább a migránsok száma, kiegészülve azzal a 20 ezerrel, akik letelepedési kötvényt vásároltak. Orbán Viktor bűnözőknek ad letelepedési engedélyt, és ez felháborító. Biztosítani fogjuk, hogy a külföldre települt magyarok visszajöhessenek, a letelepítetteket pedig át fogjuk világítani, a bűnözőket ki fogjuk adni.”

A nemzetbiztonsági szolgálatok működésével, a Pegazussal kapcsolatban hangsúlyozta:

„Felháborító, hogy a terroristákat a kormány hozza be. Orbán Viktor együtt vacsorázik és üzletel Pharaonnal. (A szaúdi milliárdos Ghaith Pharaont több országban terrorizmus finanszírozásáért, banki csalásért és nukleáris technológiával való visszaélésért körözik. A szerk.) Kövér László 2020-ban kijelentette, hogy számára nem a terroristák, hanem az ellenzék a fő ellenség. Ezért használták a Pegazust, nem a terroristákkal, hanem ellenzékkel, újságírókkal, ártatlan emberekkel szemben.”

Fiala János felvetésére - az ellenzéki politikusokon és egy vékony értelmiségi rétegen kívül az ügy nem foglalkoztatja az embereket -, mennyire van tisztában a magyar néplélekkel, mennyire érzékeli, hogy az emberek zöme mire reagál, azt válaszolta: „Sokan esnek csapdába, hogy a saját buborékjukban élnek. Nekem is van ilyen buborékom, az átlagnál ráadásul kicsivel nagyobb”, majd arról mesélt: sokat beszélget utcán, mise után, a templom előtt, piacon az emberekkel, bár tisztában van azzal, hogy kormánypártiak kevésbé kezdeményeznek vele beszélgetést. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek egy részéhez el sem jutnak a valódi hírek, hiszen az MTI vagy a Kossuth Rádió nem adott hírt a sok százezer embert megmozgató előválasztásról sem. Fiala ezután ismertette a tizennégy magyarországi egyház „házasság, a család és az emberi méltóság” védelmében kiadott közös nyilatkozatát, amelyből azután a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kihátrált - „hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli, a szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük” -, Heisler András társadalmi párbeszédet kezdeményezett, akik „a különböző platformokon kifejtették ezzel kapcsolatos véleményüket”.

„Ebből egy fontos: a társadalmi párbeszéd. A lakosság többsége nem óhajt diszkriminációt a melegekkel szemben. Az, hogy számomra az abortusz vagy a válás elfogadhatatlan, nem azt jelenti, hogy ezeket törvénnyel kellene tiltani. A vallás maradjon mindenki magányügye” – reagált Márki Zay Péter.Arra a felvetésre, hogy gyakran hivatkozik közvélemény-kutatásokra, elmondta, zömmel publikus adatokat csoportosítanak egy munkacsoportban, ami az ellenzéki együttműködés kampánystábjának része. Több közvéleménykutató intézet munkatársa is részt vesz ebben. Önálló felmérésekre nincs pénzük.

Ami a Gyurcsány Ferenccel történt beszélgetést illeti, Fiala János felvetésére, hogy inkább a kampányfőnököknek kellene egyeztetniük a kampányról, elmondta: A találkozó kifejezetten Gyurcsány Ferenc kérésére jött létre. „Vannak olyan pártvezetők, akikkel személyesen nem beszéltem, mert nem kerestek. Aki keres, annak rendelkezésére állok.” Arra kérdésre, hogy ez a metódus hosszú távon működtethető-e, azt felelte: „Vagy működik, vagy Orbán Viktor szerez kétharmadot.”

Az ellenzéki közös miniszterelnökjelöltje ezután arról beszélt, hogy bár a pártoknak van önérzetük, hiúságuk, az összefogás társadalmi elfogadottsága óriási

„Hódmezővásárhely időközi választása óta mindenki megértette, hogy csak egy széles nemzetközi egységfront vezethet sikerre. Ami a pénzszerzés módját illeti - még nincs kialakult gyakorlat -, mindenkitől elfogadnak támogatást, ugyanakkor a híresztelések ellenére nem kaptak pénzt Soros Györgytől vagy Csányi Sándortól. „Mindennap érkeznek néhány ezer forintos átutalások. Az egyetemisták néhány ezer forintja mellé kellenek azonban Bige László milliói, aki több tízmillió forinttal támogatja a billegő körzetek kutatását.” A kérdésre, miért ő találkozott személyesen, nyilvános helyen egy sokat támadott emberrel, a miniszterelnökjelölt azt felelte: alkalmazkodott Bige László kéréséhez. 

„Ha valaki nekünk több tízmilliós támogatást ígér, és az a feltétele, hogy velem üljön le, így lesz. Különben nem tudjuk megnyerni ezt a választást.”Ami Gattyán György kampányát illeti, Márki-Zay Péter határozottan reagált:

„A sajtóban annyi információ jelent meg az elnyert fideszes támogatásairól, adóügyeiről, hogy az emberek össze tudják rakni, kinek az érdeke az indulása, de nem fog bejutni a Parlamentbe. A kérdés az, honnan fog szavazatokat elvinni? Azt kívánom, hogy a FIDESZtől vigyen el minél több szavazatot, ahogy a Mi Hazánk is teszi.”  

Márki-Zay Péter a szegénységet, a korrupciót és a Covidot tartja a mai Magyarország három legfontosabb problémájának.

„Nagyon szomorú vagyok, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben lakosságarányosan a világon. Ezt a magyarok rossz egészsége, valamint a hazai egészségügy nagyon rossz állapota egyszerre okozza. Megnyugodtam, amikor Orbán Viktor Kásler Miklós helyett Pintér Sándorra bízta az egészségügy vezetését, de számára a takarító cég kiválasztása volt a legfontosabb.

A vakcina és a lélegeztetőgép-beszerzések nem a valós igények kiszolgálását célozta. 400 ezer, hatvan év felettinek adtak be kínai oltást. Ennek oka a lopás volt. Nem orvos, hanem Szijjártó Péter döntötte el, hogy kínait használjunk, azért hogy húszmilliárdot lophassanak belőle

–, majd hozzátette az átoltottságban való lemaradásunk a bizalmatlanság és az információhiány következménye. 

Fiala felvetette, hogy a magyarországi korrupciós történetek hihetetlenül szövevényesek. Van-e logika a Völnertől a Városházáig és Cseh Katalinig terjedő történetek összekuszálásában, Márki-zay azt felelte:

„Elterelő hadműveleteket folytat a Fidesz. A Nemzeti Nyomozóiroda nyomozói kimennek a Városházára. Vajon azt is vizsgálják, hogy Orbán Viktor hogyan lophatott a rezsicsökkentésből? A Karmelita kolostorba is elmegy Nemzeti Nyomozó iroda? A Völner-ügy konkrét. Hol vannak a konkrétumok a Városháza vagy Cseh Katalin ügyében? Majd hozzátette, hogy tudomása szerint Völnert lehallgatták. Kikérték a mentelmi jogát, és ez árulkodó.” Arra, hogy lehet-e ez egy megtervezett történet, azzal válaszolt, hogy „Esztergomban kampányoltam, ott azt beszélték, hogy szerintük ez a Hernádi Zsolttal való leszámolás”

–, tette hozzá Márki-Zay Péter.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)