Márki-Zay nem fog feles többséggel alkotmányozi, népszavazást akar

Népszavazáson lehetne dönteni egy esetleges kormányváltás után az alkotmányról.

2022. február 3., 13:47

Szerző:

Nincs egyetértés az ellenzéken belül a feles többségű alkotmányozás kérdésében, ezért kormányváltás esetén nem nyúlnának az Alaptörvényhez, hanem népszavazásra bocsátanák az új alkotmány kérdését – jelentette ki Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egy a CEU Demokrácia Intézetében tartott kerekasztal-beszélgetésen.

A kormányfő-jelölt ugyanakkor kijelentette, a kétharmados törvényekkel kezdeni kell valamit, különben Orbánék kezében maradhat az irányítás. Akkor a politikai bűnözők nem kerülnek rács mögé, és a Fidesz pedig bármikor visszatérhet, lévén, kisajátították a bírósági rendszert és a médiát, beleértve a médiahatóságot – hangzott el a beszélgetés során. Márki-Zay a HVG beszámolója szerint azt is jelezte, a médiahatóságot mindenképpen feloszlatná.

Márki-Zay jelezte a kerekasztal-beszélgetés során, hogy tisztában van a megosztottsággal, mégis bízik abban, hogy egy minimum alkotmány, amely lefekteti az alapvető fékek és ellensúlyok rendszerét, át tudna menni egy népszavazáson. Viszont még a pontos fékekről és ellensúlyokról sincs egyetértés a Fleck Zoltán vezette bírói csapatában, írja a 444.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)