Marián Béla: A közvélemény-kutatás nem lehet elfogult

A számok alapján Karácsonynak nem kellett volna visszalépnie.

2021. október 14., 16:06

Szerző:

Hiába állítják sokan, mégsincs csodaképlet – mondta a csütörtök reggeli Keljfeljancsiban Marián Béla közvélemény-kutató, a Marketing Centrum volt igazgatója, rámutatva, hogy az előválasztások idején mindenki nagy jelentőséget tulajdonít a közvélemény-kutatásoknak. Legutóbb a négy, legnagyobb közvélemény-kutató négy különböző eredményt hozott ki, egymásnak teljesen ellentéteseket. Marián szerint egyértelmű, hogy az előválasztás sikeres volt, ebből kiindulva várható, hogy a második forduló is az lesz. Egy ilyen felmérés reprezentálja választókat, de egyben előre mutathat a jövőre is.

Fiala János műsorvezető megkérdezte, hogy mennyiben befolyásolja a kutatási eredményeket, hogy ki a megbízó, mennyire jelentkezhet a számokban az elfogultság. „Semmiképen sem. Ez mindig objektív. Sokan dolgoznak egy-egy felmérésen, ki merem mondani, hogy politikai elfogultság nincs, nem is beszélhetünk erről. Például, Márky-Zay eredményeit nem lehetett rendesen felmérni, mivel a négy különböző intézet nem adekvát kérdéseket tett fel” – mondta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolták Karácsony Gergely visszalépését a közvélemény-kutatási eredmények, Marián Béla úgy felelt, hogy a kutatók szerint egyértelműen nem kellett volna visszalépnie, ez a főpolgármester saját döntése volt.

Fiala azt a kérdést is felvetette, hogy alakíthatja-e egy adott közvélemény-kutató intézet a kormány politikáját. „Napi szinten nem. Két-három felmérés talán igen, de ahhoz a kérdéseknek is nyilvánosnak kellene lenniük” – vélekedett Marián.

Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a dr.fialajanos@gmail.com email-címre.

(Kiemelt kép: Közvélemény kutatás illusztráció Forrás: Shutterstock)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.