Drámaian romlanak az adatok, március 15-ig maradnak a korlátozó intézkedések

Néhány hét, vagy egy hónap múlva viszont fokozatosan feloldhatják a korlátozásokat. Először a kijárási korlátozás szűnhet meg, utoljára a tömegrendezvényeket engedélyezhetik.

2021. február 25., 11:22

Szerző:

Az elkövetkező egy-két hétben egyes előrejelzések szerint drámaian romlanak majd a vírusadatok, ezért a kormány a szerdai ülésén úgy határozott, március közepéig maradnak a korlátozó intézkedések – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Ma egyébként az elmúlt hónapok legrosszabb napi fertőzési adatairól számolt be a kormányzati koronavírus-oldal.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint néhány hét vagy egy hónap múlva fokozatosan feloldhatják a korlátozásokat. A következő két hétben felgyorsítják az oltási kampányt, amelynek köszönhetően több embert fognak beoltani, mint eddig összesen.

Gulyás Gergely a védettséget igazoló okmányról elmondta, március 1-től kapják meg postán az igazolványt azok, akiket már beoltottak vagy egyéb okokból fennáll a védettség. A kormány ezt követően dönt majd arról, mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik.

Az elmúlt napokban több oltóponton is több száz fős tömeg alakult ki. Gulyás Gergely erre reagálva elmondta, a jelenetek azzal magyarázhatók, hogy az idős oltakozók akár órákkal előbb is megérkezhettek a helyszínre. A jövőbeni esetek elkerülése végett a kormány arra kéri az oltásra várókat, a kijelölt időpont előtt maximum fél órával előbb érkezzenek a helyszínre.

A miniszter szerint a szakemberek véleményére alapozva a kormány álláspontja az, hogy szavazókörökben nem fognak oltani, kivéve, ha annyi vakcina áll rendelkezésre, hogy a teljes lakosságot be tudják oltani egy-két nap alatt.

A kínai vakcina beérkezésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, márciusban és áprilisban is 500-500 ezer vakcinára lehet számítani, májusban pedig további 3,5 millió vakcina érkezik majd.

A védekezés irányítóinak – köztük a miniszterelnök – oltásáról elmondta: sok országban a politikusok elsők között kapták meg a vakcinát, a magyar kormány véleménye az volt, hogy nem akarnak a sorban elől állni. A kormány azt kérte az országos tiszti főorvostól, hogy ilyen értelmű javaslatot tegyen az oltási rend megállapítására. Ezt még akkor is így gondolják, ha fűződhet ahhoz közérdek, hogy védettek legyenek az oltási feladatokat ellátók, irányítók. A tiszti főorvos jelezte, hogy indokoltnak látja a védekezést irányító személyek oltását, erre most már van mód és lehetőség, mert tömegesebben áll rendelkezésre oltóanyag. A kormányfő várhatóan jövő héten kapja meg az oltást – mondta a tárcavezető, felidézve: Orbán Viktor korábban jelezte, ha van mód, a kínai vakcinát szeretné beadatni.

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra melyik oltóanyagot kapná meg szívesen, a miniszter azt mondta: nem fog válogatni, ami jut az oltóponton, ahová behívják. A kormányszóvivő is úgy fogalmazott: bárminek örül, amit megkap. Arról, hogy Arató Gergely (DK) azt állította, nincs szabad vakcinaválasztás, és visszasorolják azokat, akik nem kérnek a keleti vakcinából, közölte: ezt tényszerűen nem igaz. Az oltás önkéntes és ingyenes, mindenkinek joga eldönteni, kéri-e a rendelkezésre álló vakcinát. Ha valaki nem fogadja el, akkor amikor lesz olyan vakcina, amivel beoltatná magát, ismételten sorra kerül – jelezte.

Minden Magyarországon elérhető oltóanyagot a magyar hatóságok megvizsgáltak, és a magyar állam teljes felelősséggel áll amögött, hogy ezek az oltóanyagok megbízhatóak és hatékony védelmet jelentenek a koronavírussal szemben – jelentette ki.

„Matematikusokkal, virulógusokkal, orvosprofesszorokkal is konzultált a kormányfő, és az egyértelmű véleményük az volt, a brit mutáns gyors terjedése miatt a következő egy-két hétben rossz vagy nagyon rossz számokat fogunk látni Magyarországon. Gyorsul a fertőzés, többen fogják megkapni, többen kerülnek kórházba, és többen lesznek lélegeztetőgépen” – mondta. 

További felvetésre jelezte: a nagy tömegrendezvények, koncertek az utolsó körbe tartoznak, ott csak akkor lehet enyhíteni, ha már az oltottság mértéke valóban elérte a társadalmi immunitást.

Gulyás Gergely az enyhítések sorrendjéről azt mondta: a kijárási korlátozás az, ami első között szab gátat az életnek, és valószínűleg ez az, amit elsők között kell majd enyhíteni. Ezzel ő maga is egyetért – jelezte.

2,5-3 millió oltást kell beadni, hogy az a korosztály, akik életükben is fenyegetettek, védettek legyenek. Most félmilliónál tartanak, ami fel fog gyorsulni, és reméli, nagyon hamar az 1-1,2 milliót elérik – közölte egy másik felvetésre. Gulyás Gergely azt teljesen kizártnak tartotta, hogy magánellátásban pénzért lehessen majd oltást beadatni. A magyar államnak van oltási programja, szerez be oltóanyagot, ennek megfelelően oltanak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ másra biztosan nem is fog majd engedélyt kiadni – jelentette ki. Hozzátette: hogyha ma Magyarország területén oltóanyag lenne szabadon, akkor azt az állam azonnal lefoglalná, ugyanúgy ahogy egyébként azt más államok is teszik.

Az egészségügyben vitát kavart ügyelettel összefüggő kérdésekről elmondta: szerdán foglalkozott ezzel a kormány, meghallgatták az országos kórházfőigazgatót, és szabad mandátumot adtak, hogy tárgyaljon. Megjegyezte: akár órabérben is megállapíthatja az egyes területeken az ügyeleti díjat. Reméli ez hozzájárul, hogy az érintettek aláírják az új szerződéseket. Az első visszajelzések alapján komoly gondokat nem látnak, néhány helyen vannak, akik még gondolkoznak, de az ellátásra a jelenlegi helyzet semmilyen veszélyt nem jelent – mondta.

A gazdaságot illetően kifejtette: a bértámogatásokat és minden, az újranyitást segítő intézkedést fenntartanak. A bértámogatásokkal kapcsolatos fennakadásokon már túl vannak, szinte naprakészen tudják teljesíteni az igényeket – mondta. Hozzátette: több mint 41 milliárd forintnyi támogatásra érkezett igény, és 39 milliárd forintot már ki is fizettek.

Gulyás Gergelyt kérdezték arról, hogy elmozdítják-e Stummer Jánost (Jobbik) az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöki székéből, miután saját maga közölte, hogy minősített adatot hozott nyilvánosságra, majd azt terjesztette, Orbán Viktornak épülne külön bejáró a Puskás Arénánál. A miniszter azt mondta, nehéz eldönteni, mi a súlyosabb: ha valaki álhírt terjeszt, vagy ha ezzel titkos adatot sért meg. Az ügyben azzal tudja az elnököt védeni – folytatta –, hogy semmi olyan nincs, ami titkos kellene, hogy legyen. Az, hogy autóval is el lehessen jutni a stadionba, elsősorban a gyalogosok biztonsága miatt szükséges, most ugyanis le kell zárni a gyalogosforgalmat, ahol autók közelítik meg a Puskás Arénát. A mérkőzésekre nemzetközi állami és sportvezetők érkeznek, és a bejutásukat biztosítani kell – mondta.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)