Marad a gyógyszerhiány

Tavaly év vége óta vannak hiányosságok az európai gyógyszerellátásban. A hiányok globálisak, ezért az OGYÉI szerint számolnunk kell velük tavasszal is, de inkább van szó ellátási zavarról, mint gyógyszerhiányról.

2023. március 26., 11:52

Szerző:

A forgalmazók közlései alapján továbbra is nagyjából 1500 cikk szerepel az OGYÉI által vezetett hiánylistán, de az intézet azt mondja, fontos aspektusa a hiánykezelésnek, hogy ma már a hatóság hivatalból is kijelentheti egy készítményről, hogy hiánycikk, mivel a forgalmazóknak ezt nem mindig áll érdekükben bejelenteni – írja a Forbes.

A mostani hiány nemcsak Magyarországot, az egész EU-t sújtja – írja a lap. Magyarországnak kis piacként jelentős mozgástere van, mert a kisebb gyógyszermennyiséget könnyebb allokálni, emellett pontos stratégiánk van a hiányok elhárítására megfelelő kockázatelemzéssel és alternatívák beszerzésével. Az európai trendektől viszont nem tudjuk teljesen függetleníteni magunkat.

Az OGYÉI leszögezi, hogy olyan eset eddig nem fordult elő, hogy az érintett terméknek ne legyen helyettesítője: vagy terápiás alternatívát, vagy azonos hatóanyagú és gyógyszerformájú, de külföldi készítményt minden esetben fel tudnak ajánlani a hiánygyógyszer pótlására.

„Sajnos a hiányok globálisak, így számolnunk kell velük a tavaszi hónapokban is”

– válaszolták. A szállításokat a háború mellett a megnövekedett üzemanyagárak is nehezítik – tették hozzá. „A nemzetközi trendek figyelése is hasznos számunkra, gyakran a külföldi kollégák jelzései egyes nemzetközi fórumokon előrevetítik a fokozatosan hozzánk is begyűrűző jövőbeli hiányokat. Az egyik epilepszia-gyógyszer jelenleg csak a West- szindrómás gyermekek részére biztosított, a többi beteget alternatív készítményre kell átállítaniuk a neurológusoknak” – írták. 

Az OGYÉI szerint azonban a mostani helyzet inkább egy gyógyszerellátási zavar, nem nevezhető gyógyszerhiánynak. 

Az intézetnek amellett, hogy lehetősége van hivatalból hiányt megállapítani, indokolt esetben exporttilalmat is elrendelhet. Az OGYÉI azt javasolja, a betegek időben keressék fel kezelőorvosukat, ha kimerülőben van a gyógyszerkészletük. „A legtöbb hiánytermék esetén rendelkezésre áll helyettesítő gyógyszer vagy alternatív terápia, ennek hiányában egyedi gyógyszerbehozatalra van lehetőség.”

Az intézet szerint a gyógyszerhiány kérdése egyébként nem újkeletű, a hiányérzetünkhöz az is hozzájárulhat, hogy egyre szélesebb a választék: amíg kevesebb gyógyszerből lehetett választani, kevesebb volt a hiánygyógyszer is. „Sokszor ragaszkodunk (személyes és szakmai szinten is – orvos, gyógyszerész –) bizonyos jól bevált gyógyszerhez akkor is, ha már rendelkezésre áll korszerűbb készítmény, vagy éppen törzskönyvi törlésre került a régóta használt, ám elavult szer” – magyarázzák.

(Fotó: 168.hu | Merész Márton)

Tegnap 20:12

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

Tegnap 17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.