Már megint országos tisztifőorvost cserél Kásler Miklós

2018. december 1., 11:25

Szerző:

Fokozódik a káosz a népegészségügyért, az egészségügyi ellátás hatósági ellenőrzésénél. Mint azt a Népszava nyomán a múlt héten megírtuk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere november 21-én néhány hónap után felmentette Kovács Attila országos tisztifőorvost. Helyére néhány nappal később Szabó Enikőt, az eddigi helyettes tisztifőorvost nevezte ki a humánminiszter.

Az Index szerint azonban szombaton újabb országos tisztifőorvos mutatkozik be a Nemzeti Népegészségügyi Központban. A posztra Müller Cecília Fejér megyei tisztifőorvos kerül. Helyettesei Szabó Enikő és Surján Orsolya lesznek.

Kásler Miklós sajtótájékoztatója Kásler Miklós sokaknak ajtót mutatott már
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A portál felidézte, hogy elmúlt hónapokban igencsak hektikusan alakult a hazai közegészségügy és járványügy vezetése. A 2018 tavaszi kormányváltás után, május 29-én menesztették Szentes Tamást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárt. Ezután Surján Orsolya, Surján László KDNP-s politikus lánya látta el az országos tisztifőorvosi feladatokat az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OKI) főigazgatójaként.

Október elsején új intézmény jött létre Nemzeti Népegészségügyi Központ néven. Ez az egykori OKI mellett egyéb hatásköröket is átvett, és ide kerültek az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárának korábbi feladatai is. Az új intézet vezetőjévé Kásler Miklós miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét bízta meg. Csakhogy ő állítólag az újságból tudta meg, hogy már nem ő az országos tisztifőorvos két hete. Kovács a jövőben a országos vastagbélszűrési-, illetve a méhnyak- és emlőszűrési programokért lesz felelős, helyére átmenetileg Szabó Enikő helyettes tisztifőorvos került.

Az átmenetileg néhány napot jelentett, Káslernek ugyanis újabb jó ötlete támadt a tisztifőorvos személyére.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.