Botrány Makón: kiköltöztetik egy iskolából a diákokat

Vége a Kodály-módszerrel oktató, nagy hírű zeneiskolának, a tankerület döntésének értelmében a gyerekeket is átköltöztetik más épületbe. A szülők teljesen tanácstalanok a döntést illetően.

2022. június 17., 09:28

Szerző:

Óriási megütközést keltett Makón a Hódmezővásárhelyi Tankerület döntése, amelynek értelmében a következő tanévtől egyszerűen bezárják a Bartók Béla Zeneiskolát, a diákoknak pedig el kell hagyni az iskola épületét. A HVG.hu cikke arról ír, a hivatalos nevén Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Béla Székheyintézmények nevezett iskola

a legutolsó állami tanítási hely Makón, minden más intézmény immár egyházi fenntartású.

A diákok itt emelt szinten tanulták a zenét, a Kodály-módszer szerint éneket is oktattak. A szülők először szóbeszédekből értesültek a bezárásról, de hiába fordultak a tankerülethez érdeklődéssel, kérdéssel, választ, magyarázatot a döntéssel kapcsolatban nem kaptak. Ezért úgy érzik, a szülők feje fölött hozták meg a döntést, ráadásul a tankerület még törvényben rögzített tájékoztatási kötelezettségét is elmulasztotta.

Különösen érdekesnek tartják az érintett családok a döntéssel kapcsolatban, hogy az iskola csupán öt éve nyert el másfél milliárd forintot arra, hogy teljesen új, korszerű iskola épüljön a mostani helyén, ráadásul a beruházásra a kormány külön döntéssel még egy milliárdot rá is dobott. A felújítás az Almási iskola tagintézményt érintette, 

de arról egyáltalán nem volt szó, hogy a Bartók megszűnik és mindenkinek oda kell átmennie.

A lebontott, régebbi iskolában a szülők szerint 16 tanterem volt, de az új iskolaépület nem bővült, így, ahogyan a hírportálnak elmondták, egyszerűen nem értik, a mostani 15 tanteremben hogy fognak elférni mindkét tagiskola diákjai. A Bartókban ugyanis 27 tanterem áll rendelkezésre.

Ezeket a kérdéseket a HVG.hu újságírói megfogalmazták a Hódmezővásárhelyi Tankerületnek is, választ azonban ők sem kaptak cikkük megjelenésének idejéig. Az ügyben Makó fideszes polgármestere, Farkas Éva Erzsébet csütörtökön kiadott egy közleményt, ebben türelemre és az új iskolaépület megismerésére kérte az érintett szülőket.

(Kiemelt kép forrása: Farsang Péter, Facebook)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.