Elhalasztották Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós kilövését

A NASA bejelentette, hogy 2025 tavaszára halasztja Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós küldetését.

2024. augusztus 13., 14:04

Szerző:

Noha korábban már tényként lehetett kezelni Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós bevetését, most kiderült, hogy arra csak 2025 tavaszán kerülhet sor, miután elhalasztották az Axiom Space következő küldetését – számolt be róla a Space.com. Az Ax-4 indulását eredetileg 2024 októberre tervezték, a halasztást a NASA illetékesei jelentették be múlt pénteken az X-en.

Ebben a NASA azt írja, hogy az Ax-4 legénysége a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület jóváhagyására vár, az ő engedélyük kell ugyanis ahhoz, hogy az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazzanak.

A küldetés parancsnoka a NASA nyugalmazott asztronautája, Peggy Whitson lesz, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik az űrutazás terén. A magyar űrhajós, Kapu Tibor mellett a legénység tagja még az indiai Shubhanshu Shukla és a lengyel Sławosz Uznański is.

Májusban vált ismertté a következő magyar űrhajós

„A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát" – jelentette be még májusban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter ekkor azt is kifejtette, hogy a következő magyar űrhajósnak nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtania, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen ki kell bírnia például azt a mintegy 48 órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást (ISS) elérik.

Az ISS megtelt

Ami amúgy elképzelhető, hogy 2025-ig teltházzal üzemelhet. Sunita Williams és Butch Wilmore, a meghibásodott Boeing Starliner két űrhajósa ugyanis úgy néz ki, hogy az új évet is ott tölti majd. A történetük röviden: a két amerikai űrhajós még júniusban indult el az űrbe egy nyolcnaposra tervezett küldetésre, de már az űrállomásra tartó úton is több problémát észleltek. Többek között szivárgott a hélium, de meghibásodott néhány manőverező hajtómű és szelep is, ami miatt hamar felmerült, hogy pár nap helyett akár hónapokig is az ISS-en maradhatnak. 

Jelenleg a helyzetük úgy fest, hogy bár az űrhajójuk valószínűleg probléma nélkül vissza tudná szállítani őket a Földre, a NASA és a Boeing inkább biztosra menne az utazásukkal kapcsolatban.

Ezért a NASA a SpaceX következő küldetését is elhalasztotta, és tárgyalásokat folytat a céggel arról, hogy két helyet üresen hagyjanak a Crew Dragon közelgő indításán. Ami azonban óriási fiaskó lehet a Boeing számára, hiszen ha ez megvalósul, akkor a két asztronauta nem az ő, hanem a SpaceX űrhajóján térhet vissza a Földre.

(Kiemelt képünkön Kapu Tibor. Forrás: HUNOR - Magyar Űrhajós Program hivatalos Facebook oldala)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.