Magyar Péternek üzent Gyurcsány, aztán megszólalt Kunhalmi Ágnes is

Magyar Péter szombati tüntetésére reagált Gyurcsány Ferenc, aztán Kunhalmi Ágnes is. 

2024. április 7., 14:24

Szerző:

Vasárnap délelőtt reagált Magyar Péter szombat délutáni tüntetésére Gyurcsány Ferenc – írja a Hvg. A Demokratikus Koalíció elnöke arra figyelmeztetett, hogy vannak választók, akik egy percre se alkudtak meg Orbán kormányzásával, mindig elutasították a Fidesz korlátlan uralmi törekvéseit, akik egyetlen percig se szolgálták Orbán rendszerét, soha nem szavaztak a Fideszre és akik az Orbánnal szembenálló ellenzék teljeskörű együttműködését és nem megosztását, pláne nem leváltását sürgetik. „Mi közéjük tartozunk” – írta a felsorolás végére Gyurcsány.

A DK elnöke egyébként többször is előkerült a szombati megmozduláson. Amikor a tüntetésen a Polip című olasz sorozat főcímzenéjét hegedülték a színpadon, a kivetítőn feltűnt Gyurcsány képe is. Magyar Péter pedig beszédében úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány „a pillére és a biztosítéka” Orbán Viktor rendszerének. A DK ráadásul még a tüntetés ideje alatt bejelentette, hogy beperli az ott felszólaló szigetszentmiklósi polgármestert, mert Kövér Lászlóval hozta hírbe egyik képviselőjüket.

Magyar Péter tegnap azt mondta, tiszteletben kell tartani a baloldalt

Erre reagált Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Azt írja: Én is tiszteletben tartom az ő nyilvánosságban vívott harcát a jobboldalon. „Egy dolgot azonban tisztán látni kell: legkésőbb 2026-ban a jelenlegi választójogi törvény miatt koalíciós kényszer lesz, és ezt, ha valaki, akkor Magyar Péter úr is tudja”–írja Kunhalmi Ágnes.

Így látta a nemzetközi sajtó Magyar Péter tüntetését

Reuters a szombati tüntetést úgy összegezte, hogy „több tízezren tüntettek Orbán Viktor kormánya ellen”. Kitértek arra, hogy Magyar Péter mint szervező korábban „kormányhoz közel álló ügyvéd” volt. Leszögezték, hogy sokan nemzeti lobogót vittek, és olyan szimbólumokat használtak, amelyeket az elmúlt 20 évben „a Fidesz kisajátított”. A tüntetést az a Magyar Péter vezette, aki korábban Orbán Viktor egykori igazságügyi miniszterének, Varga Juditnak a férje volt, és aki saját párt indítását tervezi – írták.

The Guardian azt írta, az elmúlt évek legnagyobb tüntetése volt Budapesten, és ez felrázta a magyar politikai életet. A brit lap szerint Magyar Péter korábban az elithez tartozott, ám most Orbán Viktort kérdőjelezi meg. A tüntetésen részt vevők meggyőzőnek találták Magyar Pétert, akit centrista erőnek írtak le: a kormányt és az ellenzéket is kritizálja – írja az Index.

Az AP beszámolója szerint „a szombati demonstráció az Orbán Viktor jobboldali, nacionalista kormánya elleni tüntetéssorozat legújabb állomása”. Mint írják, a főszereplő, Magyar Péter „politikai újonc”. Később leszögezték: Budapesten a Parlament épülete mellett, a hatalmas teret megtöltő tömeg előtt Magyar Péter bejelentette: új politikai közösséget alapít. Célja, hogy egyesítse az Orbán-kormány miatt széttagolt és az eredménytelen ellenzék miatt kiábrándult konzervatív és liberális magyarokat. „Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük hazánkat” – idézték. A rendezvényről hasonlóan ír a Blommberg és a Der Standard, valamint a The New York Times is.

(Kiemelt képünkön: Több ezer ember gyűlik össze a Magyar Péter Magyar Péter magyar ellenzéki, magyar jogász, volt kormánypárti és Varga Mihály volt igazságügyi miniszter volt férje által szervezett, a kormány elleni tüntetésen Budapest belvárosában 2024. április 06-án. Fotó: Arpad Kurucz / ANADOLU / Anadolu via AFP)