Magyar Péter „lúzerbélyeget” nyomott a teljes magyar ellenzékre

Eddig Orbán-Gyurcsány világban éltünk, Magyar Péter feltűnésével ugyanakkor három hang lett a magyar politikai palettán. Ráadásul utóbbi egy olyan gödörbe lökte a teljes ellenzéket, ahonnan nem fognak tudni kievickélni.

2024. június 21., 09:29

Szerző:

A június 9-én tartott uniós és önkormányzati-választáson Magyar Péter átrendezte a politikai erőviszonyokat. A Tisza előretörése miatt nem csak a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum zsugorodott össze, az 1 százalék alatt teljesítő formációk tartósan küszöb alatt maradhatnak. A Népszava körképéből kiderül, eltérő stratégiával készülnek a visszatérésre.

A lap szerint a Jobbiknál Gyöngyösi Márton elnök már kezdeményezte a tisztújítást, amire június 29-én kerülhet sor. A Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Néppárt (MMNP) egyelőre nem gondolkodik tisztáldozatokban, de a Népszavát arról tájékoztatták, hogy nem szeretnének egyarcúak maradni.

A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett a jövőben nagyobb szerepet kapnának „olyan rutinos, tisztességes és sokat tapasztalt személyek”, mint Szalma Botond a KDNP egykori budapesti elnöke, egykori MAHART vezérigazgató.

Az MMNP most 600 fős párttagságot számlál, a Vona Gábor vezette 2RK pedig 300 és 400 közé teszi saját létszámát. Vona Gábor mindenesetre arról számolt be a Népszavának, hogy meglepő módon a választás másnapja óta meglódultak a jelentkezések. „Stabil és tudatos csapatot építünk, mert ez a maradandó siker alapja” – fogalmazott a pártelnök. A Jobbik taglétszámát firtató kérdésünkre közölte, ezt belügynek tekintik.

A választási bukással kapcsolatban szinte minden párt önkritikus, az MMNP egyenesen Márki-Zay Péter felelősségét vetette fel. Mint a Népszavának írták, voltak kihatásai az eredményre annak, hogy az elnökük többször dicsérte Magyar Pétert, amit szintén értékelni fognak a következő időszakban. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy ez esetleges palotaforradalmat is előrevetíthet-e a későbbiekben.

Elemző: Magyar Péter lúzerbélyeget nyomott az ellenzékre

„Szinte semmi esélye nincs annak, hogy az 1 százalék alatt teljesítő pártok kitörjenek a jelenlegi helyzetükből” – fogalmazott a Népszavának Nagy Attila Tibor politikai elemző. Hozzátette, a választók számára – amikor a kormányváltás a cél – a jövőben elvesztegetett szavazat lesz kispártokra szavazni, és már a DK sincs biztonságban. Ha az általuk elért 8 százalékos eredményből levonjuk ugyanis az MSZP és a Párbeszéd százalékait, ők is mindjárt a küszöb környékén vannak. A szakember megjegyezte, a kampányban nem akadt igazán jó stratégia a pártok számára Magyar Péterrel szemben, ami a későbbiekben is így maradhat.

„Ezekre az erőkre és politikusokra rányomódott a vereség és lúzerbélyeg. A szavazók vesztes pártoknak látják őket, porciózástól teljesen függetlenül. A DK-ra, a Momentumra és a Márki-Zay Péter féle-pártra is a tehetetlenség érzése ragadt rá. Az, hogy teljesen eszköztelenek és eredménytelenek Orbán Viktorral szemben.”

– összegzett Nagy Attila Tibor, aki szerint a Vona Gábor által képviselt „józan hangra” pedig egyszerűen nincs most szükség. Különösen akkor, amikor Magyar Péter az utóbbi idők legsikeresebb ellenzéki politikusának tűnik, és a győzteshez húzás letarolja a korábban sikertelen erőket.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)