Ebben a korosztályban a legnépszerűbb Magyar Péter

Magyar Péter szavazóinak a fele 40 év alatti, a fiatalok Orbán és Gyurcsány helyett is rá szavaztak. 

2024. június 17., 10:55

Szerző:

A Medián néhány nappal a június 9-i választások előtt, 1500 fő részvételével készült felmérésben kiderült, hogy Magyar Péter szavazóinak felét a 40 év alattiak tették ki – írja a hvg.hu. A közvélemény-kutató a pártok EP-listáinak támogatottságát vizsgálta az életkorok függvényében, az eredményeket pedig ma osztotta meg Facebook oldalán. 

A számokból látszik, hogy a Tisza Párt szavazóinak 46 százaléka 40 év alatti, és csak 29 százaléka volt 50 feletti. Még a Fidesz és a Demokratikus Koalíció szavazótáborának egyaránt csaknem mintegy ötöde 40 év alatti, és közel kétharmada (63 százaléka) 50 éves vagy idősebb. A legfiatalabb korosztályban még nagyobb a különbség, hiszen a 18-29 év közöttiek csupán 7 százaléka szavazott a Fidesz KDNP-re, a DK-MSZP-Párbeszédre 9 százalék, a Tisza Pártra viszont 22 százalék voksolt. 

Magyar Péter nem népszerű az időseknél

Magyar Péter és pártja tehát a fiatalabb korosztályokban örvend nagy népszerűségnek, de az idősebb korosztályban még nem igazán sikerült szavazókat szereznie. Különösen a 65 év feletti korosztályban van továbbra is hatalmas fölényben a baloldali lista és a kormánypárt. Hiszen a DK-MSZP-Párbeszéd listára 45, a Fidesz-KDNP listára pedig 34 százalék szavazott. Még a Tisza Párt csak a szavazatok 11 százalékát kapta meg a 65 éven felettiektől. 

 

Országos támogatottságú párt 

Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a június 9-i választásokon 1 341 499 szavazatot kapott. A tömörülés teljesítménye az ország különböző részein 24,43 és 32,81 százalék között alakult, ami viszonylag egységes támogatottságot jelez. A Tisza a két legkisebb lélekszámú megyében érte el a leggyengébb eredményeket (24,43 és 24,94 százalék), a két legnagyobb népességű területen, Pest megyében és Budapesten pedig 32 százalék fölött volt a támogatottságuk – írta a 444.  

A Fidesz–KDNP az EP-választáson 44,62 százalékot szerzett, a két kormánypárt soha nem szerepelt ilyen rosszul. A párt minden megyében visszaesett, még ha nem is olyan súlyosan, mint a baloldali ellenzék, mely 600 ezer szavazót veszített. A Momentum volt a legnagyobb vesztes, ami nagyjából 172 ezer szavazót veszített, és egyetlen EP-mandátumot sem szerzett. De a baloldali összefogástól (DK, MSZP, Párbeszéd) is szintén sok szavazó pártolt el, hiszen a 2019-es 783 ezer szavazathoz képest most csak 366 ezer voksot kaptak. 

(Képünk forrása: Magyar Péter Facebook oldala)

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.