Kivégezné a Magyar Orvosi Kamarát a kormány

Új törvényjavaslat jelent meg, amely a kamara összes jogát elvenné, miután annak vezető testülete fellázadt a kormány egészségügyi politikája ellen.

2023. február 27., 13:12

Szerző:

A Belügyminisztérium új törvényjavaslata megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot és visszaszorítaná a Magyar Orvosi Kamara jogköreit is. írja a Telex. A Pintér Sándor-vezette tárca közleménye úgy fogalmazott, a kamara „nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”, ezzel pedig „visszaél” jelenlegi hatalmával.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már szombati, rendkívüli Kormányinfón jelezte, véleménye szerint a Magyar Orvosi Kamara egységes tiltakozása az orvosokra súlyos plusz munkaórákat terhelő új, kötelező ügyeleti rendszer ellen politikai indíttatású, és hozzátette az állásfoglalásra a Kincses Gyula elnökölte kamara „kényszerítette a tagságot.”

A most a minisztérium által ismertetett törvényjavaslat ugyanezt az érvelést használta, amikor úgy fogalmazott, a kamara magatartása “veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen”.

A törvényjavaslat éppen ezért a szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvényhez kért jelentős módosításokat, és a javaslatnak az Országgyűléstől sürgős tárgyalást kért.

A „visszaélések megszüntetése” érdekében a javaslat előirányozza azt is, hogy a jelenleg a MOK által lefolytatott etikai eljárásokat a jövőben helyettük az Egészségügyi Tudományos Tanács végezze majd el.

A Magyar Orvosi Kamara korábban már reagált Gulyás Gergely szombati szavaira, közleményükben akkor azt írták:

- A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

- A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

- A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

- Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása

(Kiemelt kép forrása: Magyar Orvosi Kamara)