Az MOK összeszámolta az összes 30 év alatti háziorvost

A Magyar Orvosi Kamara szerint összesen öten vannak.

2023. február 19., 13:31

Szerző:

A háziorvosok átlagéletkora 60 év körül mozog.

2022 januárja óta 25 háziorvosi praxist hagytak ott az országban, ezzel már 670 helyen nincs alapellátás az országban. Mindeközben az állam arra készül, hogy a háziorvosi praxisjog kezelését, valamint a szakrendelők fenntartását is átvenné az önkormányzatoktól.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb, 2022. június 1-jei adatai szerint már 670 betöltetlen háziorvosi állás van Magyarországon. Míg az év elején, 2022 januárjában a GKI elemzése szerint 645 betöltetlen háziorvosi praxis volt, azaz az azóta eltelt fél évben 25 orvos döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg szerződését. A 670 üres praxis 80 százaléka, 537 pedig egy éven túl áll gazdátlanul. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: Pixabay)

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.