A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként hirdette meg a védett foltos szalamandrák élőhelyét, Karácsony Gergely azonnal lépett

2019. december 29., 17:27

Szerző:

Építési telekként hirdeti a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy egyes részeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, veszélybe sodorva mintegy 1800 foltos szalamandra élőhelyét – hívta fel a figyelmet a Facebookon Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének a polgármestere. Bejegyzése szerint a politikus a Fővárosi Önkormányzat bevonásával tárgyal a környékbeli civil közösséggel a helyzet megoldásáról, a cél, hogy ellehetetlenítsük a beruházást, továbbá az érintett terület Natura 2000 besorolású védettséget kapjon.

Karácsony Gergely azonnal reagált, megosztotta Őrsi Gergely posztját, és ígéretet téve, hogy azonnal kezdeményezi a Natura 2000-es besorolását és a terület átnevezését Szalamandra-völgyre.

Ahogy Európa több más országában, a foltos szalamandra Magyarországon is védett, egy-egy példányának az eszmei értéke 50 ezer forint. 2019 egyébként a foltos szalamandra lett az év kétéltűje hazánkban.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.