Temetőt épít a fővárosban a Magyar Iszlám Közösség

A tervek szerint a főváros határában hamarosan elkezdődhet az első, saját tulajdonban lévő iszlám temető kialakítása.

2023. december 8., 10:41

Szerző:

A Magyar Iszlám Közösség már ki is fizette a földterület árát, illetve megkapta a Miniszterelnökség Egyházügyi Államtitkárságának elvi hozzájárulását. A pontos helyszín egyelőre nem publikus. Várhatóan egy-két éven belül már ide temethetik az egyházközösség tagjait, mégpedig az iszlám vallás szerint, Mekka felé, félkoporsóba zárva – tudta meg a Blikk.

„Elhamdulillah, a mai napon kifizetésre került a leendő muszlim temetőnek szánt földterület. (Budapest határában.) Innentől kezdve már csak a beruházás, az adminisztráció, a szerződéskötések vannak hátra. Ha minden rendben lesz, 1-2 éven belül, mire betelik a budapesti iszlám parcella, megnyithatjuk a saját temetőnket! Amin” – írta Facebook-bejegyzésében a napokban Bolek Zoltán, a közösség vezetője.

Hazánkban nincsenek nyilvántartva a muszlim vallásúak, a vezetőjük szerint pedig idehaza több szervezet is működik egymás mellett. Ötvenezerre becsülte a létszámukat, amihez jönnek még az egyre nagyobb számban itt dolgozó vendégmunkások és diákok.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke szervezi az új temető kialakítását, a telket már megvette a szervezet, jövőre indul a beruházás.

(Kiemelt képünk illusztráció: 2023. május 11., Szász-Anhalt, Magdeburg: Muszlim sírok találhatók a városi temetőben Magdeburg városának Stadtfeld West kerületében. Türingiában folyamatosan növekszik a muszlim temetkezések iránti kereslet. Fotó: Simon Kremer / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)