Magyar György: Nem szabotázs volt, hanem rendszerhiba

Hamarosan, várhatóan 13 órakor újraindul a rendszer kibővült kapacitással.

2021. szeptember 18., 12:06

Szerző:

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a 168-nak elmondta: nem hekkertámadás, hanem a rendszer érzékelte szabotázsnak a reggeli hibát, és leállt. 

"A rendszer úgy fogta fel, mint egy támadást, úgy érzékelt, hogy kívülről lövik, ezért leállt. A háttérben tényleg nem más volt, mint túlterhelés, amit a pénteki tesztelés során nem tudtunk produkálni, nem gondoltuk, hogy ilyen nagy számban akarnak egyszerre szavazni az emberek szerte az országban. Akkor döntöttünk úgy, hogy két-három órára leállítjuk a rendszert és összekapcsoljuk egy kapacitásbővítéssel, hogy ilyen többet ne forduljon elő. Reméljük, nem is fog" – tette hozzá Magyar György.

Pánikra semmi ok  – mondta a Civil Választási Bizottság elnöke. Magyar György hangsúlyozta, ha volt, vagy lesz is hekkertámadás, azt a rendszer védeni tudja. 

„Országos előválasztás még soha nem volt Magyarországon, ez nagy logisztikai kihívás és tanulási folyamat is, lehetnek a rendszernek még gyerekbetegségei. De ha támadják a rendszert, az is jó, mert azt jelzi, hogy félnek tőle, ellenzéki oldalon viszont megvan a szándék arra, hogy éljenek ezzel a demokratikus lehetőséggel” – mondta Magyar György.

 

 

Mint korábban írtuk, bizonyos információk szerint azért bénult az ellenzéki előválasztás szombaton indult voksolása, mert Kínából induló hekkertámadást észlelt, és az bénította meg a rendszert.  Az ugytudjukhogy.hu portál arról számolt be, hogy „elindult szombaton az ellenzéki előválasztás, de az élesben még soha nem használt informatikai rendszer már a péntek éjjeli tesztelés során bemondta az unalmast. Szombat reggel sikerült elindítani, nyolckor elkezdődött a szavazás, és lassan ugyan, de működött a rendszer kilencig, amikot ismét leállt”.

Úgy értesültünk, hogy bár Győrben és Szombathelyen is nagy az érdeklődés, és sokan állnak sorban, egyelőre kevesen tudtak szavazni, a rendszer leállása óta inkább elküldik az érkezőket. Az előválasztás győri lebonyolítói elérték a központi szervezőket, ahonnan azt a választ kapták, hogy szombat tizenegy-tizenkét órára állhat helyre a rendszer.

Azt is írtuk, hogy Dobrev Klára és Kálmán Olga lemondták a szombat kora délutánra tervezett Széll Kálmán téri tájékoztatót, de várhatóan ezt is megtartják nemsokára, amint a rendszer újraindul. „Délben újraindítják, ez egy új rendszer, ami a szokásos gyerekbetegségekkel küszködik” – tette hozzá.

A CVB elnöke megnyugtatott mindenkit, hogy aki akar, lesz ideje mindenkinek leadni a szavazatát. „Ez nem egy parlamenti választás, ahol este hétig lehet csak szavazni, kilenc nap van arra, hogy mindenki leadhassa szavazatát” – mondta Magyar György.

(Kiemelt kép: ellenzéki előválasztás első napja, Budapest 3-as és 4-es szavazkörzet, Széll Kálmán tér, 168 / Dimény András)

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.