Magyar Falu program: a civileknek szánt pénz tizede a NER-nél landolt

Az 1450 szervezetből, ami a 4,8 milliárd forintos Magyar Falu Programból részesült, 113 köthető egyértelműen a Fideszhez.

2023. január 23., 12:36

Szerző:

A lista átnézése után a Népszava kiderítette, hogy az eredetileg független civil szervezetek számára meghirdetett Magyar Falu Program 4,8 milliárdos keretéből eddig hozzávetőleg 450 milliót kapott 113, egyértelműen a kormánypártokhoz köthető civil szervezet. A legnagyobb nyertesek között ott van a nemrég még Farkas Flórián nevével fémjelzett, kormánypárti roma politikai szervezet, a Lungo Drom is. Ők főleg „roma integrációra” kiírt pályázatokat nyertek el.

De akad a nyertesek között kormánypárti polgármester, és parlamenti képviselő által irányított szervezet is. Az állami közvagyonból, falusi civil programok részére biztosított pályázati rendszerben így az összes forrás 8,8 százaléka már bizonyosan fideszeseknek lett kifizetve.

A pályázat keretében megítélt legnagyobb összeg 7 millió forint volt, míg a legkisebb 290 ezer forint. Az összes elnyert forrás 16 százaléka sporttevékenységre ment el, további 5 százalék hagyományőrző programokra, de 4 százalékot kaptak vadászati tevékenységre is. A támogatás zömét önkéntes tűzoltó egyletek, polgárőrségek kapták meg.

A lap idézi, 2022 elején botrány is kerekedett a program körül, amikor Farkas Félix, a Lungo Drom mezőkövesdi szervezetének akkori elnöke egy kiszivárgott hangfelvételen, a Benczúr Hotelben arról beszélt, számos Magyar Falu-pályázatért cserébe „semmit nem kell igazából csinálni”. Az ügyben akkor az Országos Roma Önkormányzat büntetőfelejentést is tett.

(Kiemelt kép: A Magyar falu programban felújított játszótér Magyarnándorban 2022. január 31-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.