Magára hagyta és halálra éheztette a megkötött kutyát egy nő Bajánál

A nő a rábízott kutyát nyakörv nélkül, a nyakán megkötött 2,5 méter hosszú lánccal egy betonoszlophoz kötötte, majd élelem, ivóvíz és búvóhely nélkül hátrahagyta a téli hidegben.

2021. április 28., 10:34

Szerző:

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be egy állatkínzás miatt elítélt nő ellen a Kecskeméti Törvényszékhez, hogy a bíróság a rábízott kutyát halálra éheztető nőt 3 évre tiltsa el a kedvtelésből tartott állatok tartásától – írta az ügyészség.

Az ügyben a Bajai Járási Ügyészség emelt vádat egy nő ellen. A vád szerint a nő lánytestvére és élettársa 2019 őszén a vádlottra bízta a kutyájukat, egy staffordshire terrier kan ebet. A nő a kutyát egy Baja környéki községben lévő lakóház udvarán tartotta a két saját kutyájával együtt.

A vádlott 2019. december 22-én elhagyta az ingatlant és oda a két ünnep között tért vissza, ez alatt az öccse a házban maradt. 2019. december 30-án a nő azonban már az öccsét is magával vitte. A rábízott kutyát pedig nyakörv nélkül, a nyakán megkötött 2,5 méter hosszú lánccal egy betonoszlophoz kötötte, majd élelem, ivóvíz és búvóhely nélkül hátrahagyta. A kutya emiatt 2020. január 3-án elpusztult.

Az állatot élősködők is kínozták, pusztulását az okozta, hogy a vádlott a téli hidegben élelem és ivóvíz nélkül hagyta, nem gondoskodott róla. A vádlott saját, meg nem kötött kutyái nem pusztultak el, ugyanis az ingatlanról kijutva élelmet kerestek maguknak. A Bajai Járásbíróság a 2020. november 19-én jogerős büntetővégzésében a vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és szükségleteinek megfelelő életfeltételeiről gondoskodni. Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és sérülésmentes mozgás lehetőségét. A vádlott ezeket a szabályokat megsértette, ami esetén az ügyész is jogosult keresetet indítani.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Kecskeméti Törvényszékhez, hogy a bíróság az állatkínzás miatt elítélt nőt 3 évre tiltsa el a kedvtelésből tartott állatok tartásától, valamint kötelezze a perköltség megfizetésére is. Az ügyész keresetéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: 168.hu | Dimény András)