Madárinfluenzában pusztultak el a hattyúk a Berek-holtágon

Tucatnál is több hattyútetemet találtak horgászok és természetjárók a szilveszteri-újévi hétvégén Sárospatak mellett a Berek-holtágon. Most kiderült: madárinfluenza végzett az állatokkal.

2023. január 6., 07:11

Szerző:

Egy nyugalmazott sárospataki pedagógus, természetjáró számolt be arról, hogy múlt szombaton 15 hattyútetemet számolt meg a Berek-holtágon, valószínűsíthetően madárinfluenzában. Az elpusztult állatok ügyében megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, vizsgálták-e az állatokat, ha igen, akkor milyen eredménnyel.

„Az elhullott hattyú tetemek közül kettő érkezett laboratóriumi vizsgálatra a Nébih laboratóriumába, a többi hullát a helyszínen ártalmatlanították. A laboratórium a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki mindkét elhullott állatból, így nagy valószínűség szerint a vírus
okozta az állatok elhullását”

– választolta a hatóság megkeresésünkre.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ez az eset is mutatja, hogy a „vírus vadon élő madarakban is jelen van, így kiemelt fontosságú a baromfitelepeken a vadmadarak elleni védekezés”.

A Nébih jelenlegi, tavaly ősz óta tartó járvány során nem tapasztalta a vadon élő madarak tömeges elhullását – írták a válaszukban, ugyanakkor kiemelték:

„Korábbi járványok során azonban volt erre példa, akkor szintén hattyúkat érintett a megbetegedés.”

Végül felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki elhullott madarat lát, ne nyúljon hozzá, hanem haladéktalanul jelezze azt az illetékes állategészségügyi hatóságnak.

(MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)