Egyre több madarat lőnek le szórakozásból az unatkozó magyarok

2020. május 20., 20:30

Szerző:

„A kijárási korlátozások, az otthonmaradás, és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki. Legalább is ezzel tudjuk magyarázni az utóbbi időben sokszorosára növekedett, illegális légpuska használatot. A korábbi években mindössze havi rendszerességgel fordultak meg lőtt esetek a hortobágyi Madárkórházban.

Az utóbbi hónapokban ez heti 3-4 esetre nőtt, míg az elmúlt 2 napon pedig 6 db lőtt áldozatot láttunk el.  Köztük védett, nem védett de még fokozottan védett fajok is voltak." - hívta fel a figyelmet honlapján a Madárkórház.

Egy szerencsétlen áldozat a Hortobágyi Madárkórházban
Fotó: Hortobágyi Madárkórház

"Fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak, örvös galambok

és még sorolhatnánk. Nem egy elkövetőről van szó, az ország különböző területeiről származnak az áldozatok. Érkeztek Budapestről, Szekszárdról, és Debrecenből is."

Az esetek nagy a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék volt a madarakban, melyeket lakott területen belül találtak el, tehát a természetkárosítás mellett lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, valamint állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

„Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy jelen esetben nem csak természetvédelmi, de jelentős erkölcsi és társadalmi problémát is jelentenek a szomorú események” – írták.

(Az Index nyomán)