Több fideszes politikus állítja, hogy pénzt buktak a lombkoronasétány-beruházásokon

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés fideszes alelnöke azt mondta, hogy nem lett volna szabad egy favágás előtt álló területen elkezdeni a beruházást. Tasi szerint „magyarázhatatlan és védhetetlen”, hogy a faépítmény egy tarra vágott terület közepén áll.

 

2023. április 13., 10:20

Szerző:

A Nyírség több fideszes politikusa is megszólalt a 24.hu-nak a az uniós forrásokból megvalósult lombkoronasétányokkal kapcsolatban, és az állítják, hogy a saját tulajdonú erdeikben sok pénzt buktak beruházásokon. 

Filemon Mihály a saját erdejében felépített faépítményre magánszemélyként 60 millió forintos uniós támogatást nyert, de olyan előírást nem tartalmazott a pályázat, hogy milyen magas erdőnek kell lennie a lombkoronasétány körül, ezért tarra vágatta körülötte az erdőt. 

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés fideszes alelnöke azt mondta a portálnak, hogy egyetért: nem lett volna szabad egy favágás előtt álló területen elkezdeni a beruházást. Az alelnök hozzátette, hogy „magyarázhatatlan és védhetetlen”, hogy a faépítmény egy tarra vágott terület közepén áll, még akkor is, ha Filemon földje jogilag a fák kitermelése után is erdőnek minősül. Véleménye szerint „a beruházást ezzel nem lehet megmagyarázni a nyilvánosság előtt”. 

Tasi ennek ellenére továbbra is támogatja az ilyen típusú beruházások megvalósulását, hiszen ahogy ő fogalmaz „az erdők közösségi használatát segítik”.

Tasi és Filemon Mihály, Nyíradony polgármestere egy időben építettek hasonló faépítményt a saját erdeikben. Nyíradony a kirándulóhelyből, tájházból és lombkoronaösvényből álló projektre bruttó 61,5 millió forintos támogatást nyert. Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője bruttó 64 millió forintot nyert erdei lombkoronaösvényre és a hozzátartozó kirándulóhelyre. 

Tasó úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy szerinte lejárató kampány zajlott Filemon ellen, ami fals képet alakított ki az erdei beruházásokról, de hozzátette, hogy országos szinten valójában alig néhány erdőtulajdonos vállalkozott hasonló projektre. Az országgyűlési képviselő szerint a pályázati kiírás sajátosságai, valamint a finanszírozási és a fenntartási nehézségek miatt az erre rendelkezésre álló uniós keret felét sem tudták elkölteni, és mindössze nyolc olyan beruházás indult el, amely sétányok mellett fitnesz-, játék-, interaktív-, pihenő-, és más további elemeket is tartalmaz. Tasó szerint Filemon ügyében félretájékoztatták a közvéleményt, és nem vették figyelembe, hogy folyamatban lévő beruházásról van szó. „Filemon Mihály még nem adta át, nem fejezte be a lombkoronasétányt, telepíti a nagy magasságú fákat” – mondta.

A fideszes politikusok arról beszéltek, hogy azért pályáztak hasonló típusú beruházásra ilyen kevesen, mert önerő kellett a projekt megvalósításához, amihez hitelt vettek fel. Tasi és Tasó hangsúlyozta, hogy az uniós pályázati pénzből még nem kaptak semmit, ezért a kivitelezési munkálatok elvégzéséhez 50 milliós banki hitelt vettek fel. 

Mind Tasi, mind Tasó azt állította a lapnak, hogy nem az uniós pénzek megszerzése miatt vágtak bele a beruházásba, hanem a közjó érdekében. Arról beszéltek, hogy a sétány miatt hitelt kellett felvenniük, és számításaik szerint a végén sokmilliós veszteséggel zárják majd a projektet.

A közbeszerzési értesítő szerint mindhárom fideszes politikus területén ugyanaz a nyíregyházi központú cég, a HCInternational Kft. dolgozott. 

A Transparency International Magyarország az Integritás Hatósághoz juttatott el egy hivatalos kivizsgálás iránti kérelmet uniós támogatások felhasználásával kapcsolatban, és az üggyel rendszeresen foglalkozó Hadházy Ákos parlamenti képviselő, illetve Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pedig az OLAF-hoz, vagyis Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult bejelentéssel.

(Kiemelt kép: Lombkoronasétány forrás: Átlátszó)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.