A polgármester szerint nem volt feltétel a lombkoronasétány körüli erdő

Amint az Átlátszó cikke alapján a héten nyilvánosságra került, nettó 60 millió forintos uniós támogatásból építettek lombkoronasétányt a Debrecentől nagyjából 30 kilométerre lévő Nyírmártonfalván, egy kétezer fős település külterületén.

2023. március 25., 08:15

Szerző:

A gond csak az, hogy nem volt mit nézni a megépített fasétányról, mivel a pályázat benyújtását és a projekt elkészültét követő időszakban kiirtották a megcsodálni tervezett erdőt.

„Akkor erdő is volt, amikor a pályázatot kiírták, de még egyszer mondom, nem feltétele a beruházásnak, nincs előírva, hogy milyen magas legyen az erdő” – nyilatkozta az ATV-nek a 2019-ben megválasztott polgármester. 

„A pályázatot beadtuk 2017 végén, 2018 elején, de az elbírálása négy évbe került. Addig az erdő növekedett, és amikor megkaptuk a támogatói okiratot, elkezdtük a beruházást megvalósítani, közben az erdő már négy évvel idősebb lett, és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért – mivel az erdő vágásérett volt – letermeltük és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba” – idézte a polgármestert a Blikk.

Így történhetett meg, hogy lombkorona nélkül adták át a lombkoronasétányt.

A polgármester szerint azonban semmi sincs veszve. Olyan gyorsnövésű facsemetékkel ültetik tele a területet, hogy – véleménye szerint – 2-3 év múlva már lesz mit nézni a 60 millióból kialakított deszkapallókról. A bökkenő csak az, hogy legalább másfél évtized kell, mire valamirevaló fa nő a csemetékből.

(Kiemelt kép: Átlátszó)