A polgármester szerint nem volt feltétel a lombkoronasétány körüli erdő

Amint az Átlátszó cikke alapján a héten nyilvánosságra került, nettó 60 millió forintos uniós támogatásból építettek lombkoronasétányt a Debrecentől nagyjából 30 kilométerre lévő Nyírmártonfalván, egy kétezer fős település külterületén.

2023. március 25., 08:15

Szerző:

A gond csak az, hogy nem volt mit nézni a megépített fasétányról, mivel a pályázat benyújtását és a projekt elkészültét követő időszakban kiirtották a megcsodálni tervezett erdőt.

„Akkor erdő is volt, amikor a pályázatot kiírták, de még egyszer mondom, nem feltétele a beruházásnak, nincs előírva, hogy milyen magas legyen az erdő” – nyilatkozta az ATV-nek a 2019-ben megválasztott polgármester. 

„A pályázatot beadtuk 2017 végén, 2018 elején, de az elbírálása négy évbe került. Addig az erdő növekedett, és amikor megkaptuk a támogatói okiratot, elkezdtük a beruházást megvalósítani, közben az erdő már négy évvel idősebb lett, és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért – mivel az erdő vágásérett volt – letermeltük és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba” – idézte a polgármestert a Blikk.

Így történhetett meg, hogy lombkorona nélkül adták át a lombkoronasétányt.

A polgármester szerint azonban semmi sincs veszve. Olyan gyorsnövésű facsemetékkel ültetik tele a területet, hogy – véleménye szerint – 2-3 év múlva már lesz mit nézni a 60 millióból kialakított deszkapallókról. A bökkenő csak az, hogy legalább másfél évtized kell, mire valamirevaló fa nő a csemetékből.

(Kiemelt kép: Átlátszó)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.