Az LMP azonnal letiltaná Orbán Viktort a TikTokról

Az ellenzéki párt törvényjavaslatot nyújtott be, amely az állami és önkormányzati szférában tiltaná a kínai közösségi média platform használatát a munkavégzés során használt hivatali eszközökön.

2023. augusztus 5., 13:46

Szerző:

Az LMP arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a TikTokon folytatott kommunikációs tevékenységét, mert veszélyes lehet – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szombati budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: az alkalmazás használata adatvédelmi és kiberbiztonsági kockázatot rejt, ezért nem mindegy, hogy telepítve van-e minisztériumi vagy kormányzati eszközökre.

Az LMP szerint megnyugtató lenne, ha a kormányfő a hivatali eszközein nem használná a TikTokot, mert az alkalmazás tulajdonosi szerkezete „ezer szállal kötődik" a kínai államhoz, a kínai kommunista párthoz – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta: az alkalmazás hozzáfér többek között a naptárbejegyzésekhez, a névjegyzékhez és a GPS adatokhoz is, vagyis a használatával érzékeny személyes és kormányzati adatok kerülhetnek illetéktelenekhez.

A frakcióvezető-helyettes közölte, hogy az LMP benyújtott egy törvényjavaslatot, amely az állami és önkormányzati szférában tiltaná a TikTok használatát a munkavégzés során használt hivatali eszközökön. Az utóbbi időszakban számos ország döntött hasonlóképpen – mondta Kanász-Nagy Máté.

(Kiemelt kép: képernyőkép / Viktor a TikTokon)