LMP: Nagy Testvér figyeli a közszolgákat – nem erről volt szó!

A pártállami időkre emlékeztető lépésre készül a titkosszolgálatok segítségével a kormány. A Lehet Más a Politika tiltakozik a köztisztviselők megfigyelése, magánszférájuk durva megsértése ellen.

2011. február 24., 04:50

A közszolgák a napokban szembesülnek azzal, hogy egy őszi törvénymódosításnak köszönhetően megbízhatóságukat titkosszolgálati eszközökkel lehet vizsgálni. Ráadásul elfogadhatatlan módszerekkel, ha pedig nem hajlandóak alávetni magukat a mindenre kiterjedő vizsgálatnak, búcsút inthetnek állásuknak – közölte Szilágyi Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Az LMP választ vár a kormánytól, hogy a titkosszolgálatok által a legszemélyesebb ügyekről – nyaralásról, családi problémákról, vagy szexuális szokásokról – megszerzett, lakásokban felkutatott információk miért fontosak a köztisztviselők hivatali kötelességtudatának megítélésekor. Arra is kíváncsiak vagyunk, miként fogják kezelni a köztisztviselők családtagjairól szerzett információkat, és egyáltalán mit takar a kifogástalan életvitel homályos kritériuma. Nem tekinthető jogállami módszernek az, hogy nem megalapozott gyanú esetében nyúlnak titkosszolgálati eszközökhöz, hanem jobb ötlet híján mindenkit, mindenhol, ok nélkül ellenőrizni próbálnak.

Nem ez a kormány első lépése, amely arról tanúskodik, hogy a kabinet a köztisztviselői kart eleve korruptnak és bűnösnek tekinti – írta közleményében Szilágyi Péter, aki szerint mindez méltánytalan és felemészti az állammal kapcsolatos maradék közbizalmat is. Az ökopárt szerint az Orbán-kormánynak először saját portáján kellene körülnéznie - a korrupció elleni küzdelmet kezdhetné például az NFÜ kétmilliárdos szerződésének, vagy a fideszes Papcsák Ferenc zuglói ügyleteinek megvizsgálásával

Az LMP közleménye leszögezi: a kormánypártok olyan eszközöket adtak a titkosszolgálatok kezébe, amelyekkel legfeljebb a pártállami időkben éltek. Tavaly ősszel a kormány a közigazgatási pálya népszerűsítését, a fiatalok felé történő nyitást tűzte ki célul. A fentiek ismeretében az LMP kevés sikert jósol a törekvésnek.