Ligetvédőket ítélt el a bíróság

2018. november 10., 07:20

Szerző:

Fejenként 200-250 órányi közérdekű munkára ítélt a bíróság csoportos garázdaság és rongálás miatt, tárgyalás mellőzésével 11 ligetvédő aktivistát a XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség vádirata alapján – közölte az ügyészség.

A vád szerint az aktivisták 2017. július 4-én, az 56-os emlékmű melletti területen előre be nem jelentett, spontán módon tiltakoztak az aznapra szervezett faátültetés ellen. A rendezvényt a rendőrség feloszlatta, de az aktivisták továbbra is a helyszínen maradtak.

A kordonnal elhatárolt építési területnél a vádlottak közül nyolcan, további tizenkét ismeretlen társukkal együtt több kerítéselemet is megrongáltak, összesen több mint 60 ezer forint kárt okoztak.

A vád tárgyát képező másik ügyben öt vádlott 2018. április 10-én, délelőtt a Néprajzi Múzeum építkezési területét körülvevő, OSB lapokból álló kerítés egyik oldalát többször megrúgta, melynek következtében az OSB lap betört. Az így keletkezett résen keresztül a vádlottak bementek az építkezési területre, ahol a biztonsági őröket trágár kifejezésekkel illették, feléjük köptek, továbbá egyikük egy korábban letört OSB lap darabjával az egyik biztonsági őrt megdobta.

A kerületi ügyészség a végzést tudomásul vette.