Sokan fognak örülni ennek a döntésnek: a Lidl itthon is meglépte, amit Németországban már korábban

Magyaroszágon is egyre nagyobb az igény azokra a termékekre, amikhez eddig közel kétszeres áron lehetett hozzájutni, ezért a Lidl üzletlánc úgy döntött, csökkenti ezeknek a termékeknek az árát.

2024. január 25., 07:44

Szerző:

Ezután nem kell többet fizetniük azoknak, akik tejmentes tejet vagy húsmentes felvágottat szeretnének vásárolni – számol be róla az RTL. Korábban a Lidl egyik németországi vezetője mondta el, miért döntöttek úgy, hogy leviszik a növényi eredetű termékek árát.

Európában egyre több élelmiszer-kiskereskedelmi lánc fordul az állati eredetű termékeket helyettesítő vegán termékek felé, és nemcsak a kínálat szélesítésével.

A magyarországi Lidl nemrégiben jelentette be, hogy a szóban forgó termékek árát úgy csökkentik, hogy elérje az állati eredetű alternatívák szintjét.

Közleményükben arról írtak, hogy mostanáig a vegán alternatív termékek jellemzően drágábbak voltak az élelmiszer-kiskereskedelemben, mint a hasonló állati eredetű termékek, ezen akartak változtatni.

A lap kérdésére a társaság közölte: a bejelentés óta még nem telt el elég idő a tapasztalatok összegzésére, viszont alapvetően kijelenthető, hogy Magyarországon is egyre nagyobb kereslet mutatkozik a vegán termékek iránt a tudatos és egészségtudatos vásárlók körében.

A Lidl 2020-ban indította el saját vegán márkáját, a Vemondót. „A vegán termékek iránti megnövekedett keresletet támasztja alá például az is, hogy a növényi alapú italok iránt igen erős az érdeklődés, aminek hatására az állandó kínálatban ma már öt saját márkás növényi ital érhető el a polcokon” – írták.

Kifejezetten a vegán étrendet követő, vagy egyszerűen csak egészségtudatos vásárlók számára évente két alkalommal is akciós témahetek keretében kínálják a saját márkás vegán termékcsalád teljes kínálatát, valamint további márkatermékeket is. Az állandó és időszakos vegán kínálat már több mint száz terméket foglal magába. Ilyenek a különböző krémek (például többféle ízesítésű hummusz, tökmagos krém), a tejet és tejtermékeket helyettesítő növényi italok és növényi joghurtok, a húsokat és húskészítményeket kiváltó növényi alternatívák, de vegán pizzájuk is van.

Németországban már tavaly csökkentette az árakat a Lidl

A Veganomist cikke szerint a Lidl Németországban már jóval korábban meglépte ezt: tavaly októberben jelentették be, hogy 20 százalékkal csökkentik a Vemondo termékcsalád árait, így az állati eredetű és az azokat helyettesítő növényi eredetű termékek ára egy szintre kerül. A bejelentés nem maradt következmények nélkül, Európában több szupermarketlánc is hasonló lépést tett, például a Kaufland, az Aldi Süd, a Penny, a BILLA és a Jumbo..

A ProVeg a tavalyi, nagy hullámokat keltő árcsökkentési bejelentés után felkereste Amali Buntert, a Lidl Németország fenntarthatósági vezetőjét, hogy megismerje a diszkontlánc döntésének motivációit. Bunter egyik fő érve a példamutatás volt. Mint mondta, a Lidlnél nagy hangsúlyt fektetnek a tudatos táplálkozás elősegítésére, mindez pedig három fő pilléren áll: az egészséges táplálkozáson, a fenntartható táplálkozáson, valamint annak a vizsgálatán, hogy hogyan vonhatják be ebbe a fogyasztókat úgy, hogy közben segítsék is őket.

Nem ugyanaz a vegetáriánus, vegán vagy flexitáriánus étkezés

A vegetáriánusok étrendje kizárja a húsféléket és halakat. A vegetáriánusok különböző típusokba sorolhatók attól függően, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak. A lakto-vegetáriánusok tejtermékeket fogyasztanak, de húst, halat és tojást nem. Az ovo-vegetáriánusok tojást esznek, de húst, halat és tejtermékeket nem. A lakto-ovo-vegetáriánusok tejtermékeket és tojást is fogyasztanak, de húst és halat nem.

A vegán étrend a vegetáriánusnál szigorúbb: minden állati eredetű terméket kizár, nemcsak a húst, a halat, a tejtermékeket és a tojást, hanem a mézet is.


A veganizmus életmód: az étkezés mellett más szokásokra is kiterjed, például a tisztálkodásra és a ruházkodásra is, az állati eredetű hozzávalók, alapanyagok is tiltólistán vannak.

A flexitáriánus táplálkozás a legmegengedőbb. Itt inkább a törekvés számít az állati eredetű élelmiszerek mennyiségének jelentős csökkentésére. A flexitáriánus étrend növényi alapanyagokon nyugszik, de alkalomszerűen megengedi az állati eredetű termékek, még a hús fogyasztását is.

(Kiemelt képünk forrása: Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének hivatalos Facebook oldala)

 

 

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.