Őrületes áron kapható a Lidl slágerterméke, minden háztartásban ott a helye

A Lidl holnaptól egy olyan terméket is a polcaira helyez, amellyel sokat tehetünk azért, hogy ezt a náthás, influenzával terhelt időszakot könnyebben átvészeljük. 

2024. január 24., 08:16

Szerző:

Január 25-től a Lidl non-food termékkínálata egy régóta vért eszközzel bővül, ráadásul a reklámokból ismert termék rögtön 33 százalékos kedvezménnyel, 9999 forintért kapható csütörtöktől. A felső és alsó légúti betegségek kezelésére alkalmazható inhalátor készülék nemcsak megfázás, hanem asztma esetén is nagy segítség, emellett tökéletes a folyékony gyógyszerek porlasztásához. Egyszerű használata miatt az iskolából, óvodából betegség miatt otthon maradt gyerekek gyógyítására is kiváló, de akár csecsemőknél is alkalmazható. Mivel gyógyászati segédeszközről van szó, a Lidl használati útmutatót is mellékel a termékhez, amit minden vásárlónak fontos elolvasnia.

Az inhalátor elsődleges feladata, hogy a folyékony gyógyszert nagyon apró részecskékből álló, finom köddé alakítsa, amit aztán a beteg könnyedén belélegezhet. A gyógykészítmény hatóanyagai így közvetlen a tüdőbe kerülnek, hogy ott fejtsék ki a hatásukat, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az inhalátorok legfontosabb pozitív tulajdonsága, hogy közvetlenül oda juttatja a hatóanyagot, ahol arra szükség van: a légutakba, csökkentve ezzel az orrdugulást és könnyítve a légzést. Ezzel szemben a szájon át szedhető gyógyszerek az emésztőrendszeren és a véráramon keresztül a szervezet minden részébe eljutnak, oda is, ahol nem fejtik ki hatásukat. Ebből következik, hogy az inhalátoros kezelés sokkal gyorsabban fejti ki hatását a célzott bejuttatásnak köszönhetően. Rendkívül hatékony a gyógyszerporlasztás és rövid idő alatt történik a gyógyszerbejuttatás, sokkal kevesebb mellékhatás lép fel, mint a szájon át alkalmazott kezelések esetén. Inhalátorokkal sokkal hatékonyabban kezelhető az asztma, a hörghurut, az allergiák és más légzőszervi betegségek.

A Lidl terméke most sokaknak jön jól

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. január 8 – 14. között az országban 24 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 176 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – olvasható a Népegészségügyi Központ honlapján. A második héten orvoshoz fordult betegek korcsoport szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult: influenzaszerű megbetegedéssel a betegek 22,9%-a 0-14 éves gyermek, 35,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,4%-uk a 35-59 évesek, 13,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába
tartozott.

Akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók közül a betegek 38,2%-a 0-14 éves gyermek, 27,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 21,8%-uk a 35-59 évesek, 12,7%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a második héten 166 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 19 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

(Kiemelt kép: Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)