Lezártnak tekinti a rendőrség az Erdoğannak bemutató férfi megverését

Anélkül zárta le a nyomozást a rendőrség, hogy megvert férfit megkérdezték volna. 

2023. szeptember 19., 11:58

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, augusztus 20-án, a Budapestre látogató Recep Tayyip Erdoğan török elnök testőrei utólag megkerestek egy férfit, aki a konvoj előtt a középső ujjával jelezte véleményét a török államfőről. A Bán Tamás szerint ezek után közrefogták és bántalmazták, illetve halálosan fenyegették, és a Terrorelhárítási Központ embereinek kellett őt kimentenie. 

Anélkül zárta le a nyomozást a rendőrség a Recep Tayyip Erdoğan török elnök testőrei által augusztus 20-án bántalmazott férfi ügyében, hogy őt megkeresték volna – árulta el Bán Tamás a 24.hu-nak. A megvert férfi azt mondja, hogy a rendőrök úgy engedték el az incidenst követően, hogy ígéretet tettek rá, keresni fogják. A sértett, Bán Tamás pedig azóta sem tett feljelentést az ügyben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 24-i Kormányinfón azt állította: biztos benne, hogy valamilyen eljárás indult. Ami tudható: az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szeptember 6-án írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, ezt Polt Péter feljelentésnek értékelte, és továbbította az illetékes hatósághoz.

„A védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor” – indokolta az eljárás megszüntetését egy héttel ezután a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amely a garázdaság vétségének esetleges megvalósulását vizsgálta. A határozat szerint a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként. A rendőség ugyanakkor a határozat végén megjegyezte, hogy a testőrök cselekménye alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdoğan török elnök budapesti látogatása, 2023.08.20._MUSTAFA KAMACI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)