Lex Vajna?

Orbán Viktorhoz írt levelében kérte Szél Bernadett, az LMP társelnöke: mivel a belügyi tárca tájékoztatása szerint Andy Vajna filmipari kormánybiztos nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, a miniszterelnök azonnal kezdeményezze azt. A törvény egyértelműen rendelkezik: a kormánybiztosokat kötelezően át kell világítani.

2015. május 28., 16:12

Az LMP-s politikus emlékeztetett: Vajna mögött offshore cégek és külföldi érdekeltségek hálója áll. A kormánytól kaszinókoncessziót elnyert kormánybiztos esetében azt is meg kell vizsgálni, milyen üzlettársakkal miféle tevékenységet folytat. Az LMP benyújtott egy „Lex Vajna”-törvényjavaslatot is, amely a kormánybiztosi kinevezést összeférhetetlenné tenné az offshore cégek tulajdonlásával. Andy Vajna egyébként négy éve tölti be a kormánybiztosi pozíciót. Szél Bernadett ennek kapcsán a 168 Órának elmondta: már korábban is jelezte a kormánynak, hogy elmaradt a biztos úr átvilágítása.

Vagyis: Andy Vajna esetében törvénysértő a helyzet. Azóta ráadásul szigorodott a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény. Ma már jóval szűkebb lehetőség van arra, hogy az átvilágításon fennakadó személy esetében a felettese – Vajna kapcsán a miniszterelnök – mérlegelje: a „pozitív” eredmény ellenére pozícióban hagyja-e az érintettet.

Az LMP társelnöke megjegyezte: Andy Vajna offshore ügyeit nem a pártja tárta fel, azokról maguk is a magyar sajtó tényfeltáró írásaiból értesültek. Az offshore kapcsolatok méltatlan jogi és gazdasági versenyelőnyt jelentő lehetőségeket biztosítanak az ilyen feltételek között működő vállalkozóknak – ellentétben a honi keretek között működő cégekkel. Mindemellett az offshore, vagyis homályos nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező személyek könnyen zsarolhatóvá válnak, ami pedig komoly nemzetbiztonsági kockázat – tette hozza Szél Bernadett, aki bízik abban: az átvilágítás mentes lesz minden esetleges külső befolyástól.

14:42

Csóka Endre, a HUN-REN (korábban MTA) Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Telexen levezette, hogy az olyan kis pártok, mint a Momentum, miért járnak rosszabbul a választási szabályozók miatt.