Letarolja az óvodákat a lepkehimlő

Egyre több a beteg óvodás. Az esetek hátterében a lepkehimlő nevű vírusos fertőzés áll.

2024. február 25., 10:43

Szerző:

A lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál. A szakértő hozzátette, miután a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat, ezért ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon – amelyek általában alig viszketnek –, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

Biztos, hogy lepkehimlő?

Sokszor megesik, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket; egy allergiás reakciónál hirtelen erőteljesebb tünetek jelentkeznek – magyarázta a gyermekorvos –, míg a lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet.

A lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta Havasi Katalin. A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta. Jó hír viszont, hogy a lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek.

A lakosságnak több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen és általában kisgyerekkorban. A lepkehimlő alapesetben gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz – ajánlotta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Lepkehimlő, pillangóvírus, „ötödik betegség”

Az „ötödik betegség” elnevezés a klasszikus, gyermekkorban előforduló kiütéses betegségek listájában ötödik helyre utal:

  1. kanyaró
  2. skarlát
  3. rózsahimlő (rubeola)
  4. Filatow-Dukes-féle kór
  5. Erythema infectiosum
  6. Exanthema subitum („háromnapos láz”) 

A betegséget először Robert Willan írta le 1799-ben, „Rubeola, sine catarrho” formában hivatkozva rá. Ezt követte 1889-ben Anton Tschamer alaposabb definíciója, ami egy rubeola változatként („ortliche rotheln”) hivatkozott rá, melyet 1896-ban T. Escherich azonosított eltérő betegségként és nevezett el „erythema infectiosum”-nak 1899-ben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Humán Parvovírus B19 (PDB 4G0R), számítógépes ábrázolás. A B19 vírus az ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak nevezett gyermekkori kiütést okozza, amelyet pofozott arc szindrómának is neveznek. MAgyarországon a legelterjedtebb megnevezése a lepkehimlő. Fotó: KATERYNA KON / KKO / Science Photo Library / AFP)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.