Leszakadt villanyvezeték, kettéhasadt fa: szélvihar söpört végig Budapesten

Holnapra múlik el a veszély.

2021. május 5., 21:23

Szerző:

Pest megyében és Budapesten is károkat okozott a viharos szél – írja az MTI. A Katasztrófavédelem szóvivője, Mukics Dániel elmondta: a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton egy letört faágat kellet eltávolítaniuk a tűzoltóknak, a II. kerületi Margit körúton pedig kerítés dőlt az úttestre.

A Bajza utca VII. kerületi részén egy hatméteres fa ága veszélyeztette a parkoló autókat. A XIX. kerületben a Határ út és az Esze Tamás út kereszteződésében pedig leszakadt villanyvezeték miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Vecsésen a Széchenyi utcában is egy nagy méretű, letört faágat távolítottak el a fővárosi hivatásos tűzoltók. Érden, a Krisztina utcában letört faág, Tárnokon, a Kölcsey utcában kettéhasadt fa miatt riasztották a katasztrófavédelmet.

A szóvivő azt kérte, hogy ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, akkor hívja a 112-es telefonszámot és az elektromos szolgáltatót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat esti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt jelenleg mindenhol csak elsőfokú riasztások vannak érvényben. Az esti órákban viszont még Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében újra kiadhatnak másodfokú riasztásokat.

Továbbra is előfordulhatnak viharos, akár óránkénti 90 kilométeres széllökések is.

Az ország többi területén elsőfokú a figyelmeztetés a szél miatt, emellett az ország nagy részén zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetések, riasztások vannak. A késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.

Csütörtökön veszélyes időjárási esemény nem várható.

(Kiemelt kép: MTI | Mónus Márton)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.