Leomlott az egri vár támfalszakasza, a polgármester a felelősökkel fizettetné ki a költségeket

Mirkóczki Ádám megkeresné a felelősöket és az adófizetők helyett velük téríttetné meg a költségeket, ezért nem is igényel állami vis maior támogatást.

2021. február 23., 13:38

Szerző:

A várban múlt szerdán leomlott támfalszakasz ügyét jogi útra terelve megkeresi a felelősöket és az adófizetők helyett velük térítteti meg a költségeket, ezért nem is igényel állami vis maior támogatást Eger önkormányzata – mondta keddi sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) aláhúzta: az eddigi vizsgálatok alapján annyi már biztosan kijelenthető, hogy nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás idézte elő az omlást, ezért határoztak így.

A további károk megelőzéséhez szükséges munkák költségét rendkívül szűkös pénzügyi mozgástere ellenére is megelőlegezi a város, ám azt és a helyreállítás költségeit végül a felelősöknek kell kifizetniük. „Ezzel a politikai döntéssel a nehezebb utat választjuk ugyan, ám szeretnénk precedenst teremteni és példát mutatni a közpénzek felelős felhasználására” – jelentette ki.

(Kiemelt kép: Mirkóczki Ádám Facebook oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.