Lemondott a kolumbiai külügyminiszter

Bejelentette távozását helyi idő szerint csütörtökön Kolumbia külügyminisztere, az országban eközben folytatódnak a tüntetések.

2021. május 14., 09:01

Szerző:

Claudia Blum videófelvételen jelentette be döntését, amelyet nem indokolt. Sajtóforrások megemlítik, hogy a volt tárcavezető válságkezelési stratégiáját korábban több bírálat érte. Blum megbízatását eddigi helyettese, Adriana Mejía veszi át. A dél-amerikai kontinens második legnépesebb országában két hete zajlanak tömegtüntetések, melyek közül több erőszakba fúlt: a bogotái ombudsmani hivatal adatai szerint mostanáig legalább 42-en haltak meg a demonstrációk során, 168-an eltűntek.

A tiltakozások - amelyek miatt Alberto Carrasquilla pénzügyminiszter is lemondott - egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, ám az emberek már az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen is tiltakoznak, továbbá a kormány és a fegyveres csoportok közti béketárgyalások folytatását sürgetik. Az ENSZ és az Európai Unió korábban már aggodalmát fejezte ki a hatóságnak a tüntetőkkel szembeni aránytalan fellépése miatt, ám a bírálatot a kolumbiai külügyminisztérium elutasította, és óva intett mindenkit az objektivitást nélkülöző állásfoglalásoktól, amelyek tovább mélyítik az ellentéteket.

Bogotá 2016-ban kötött békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, ezt követően az ország gazdasági mutatói jelentősen javulásnak indultak. Az akkor lezárult, mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból.

A harcok azonban nem csitultak, az azóta lefegyverzett FARC területeiért más gerillacsoportok és kábítószer-kereskedő bandák vetélkednek, amelyek gyakran csapnak össze a biztonsági erőkkel is az ország elzártabb, nehezen megközelíthető térségeiben. A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

(Kiemelt kép: AFP | Raul Arboleda)