Lemond a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Patyi Andrásból a tervezett a Közigazgatási Felsőbíróság vezetője lehet, ami a kormány számára kényes ügyekben dönthetne.

2018. augusztus 12., 17:32

Szerző:

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén Patyi András elnök lemond és akár rögtön új elnököt is választhatnak – tudta meg a hvg.hu. Az NVB honlapjára vasárnap délután került ki az ülés napirendje, és ebben valóban első napirendi pontként szerepel az "elnök lemondásának tudomásul vétele". Arról a 168 Óra is beszámolt, hogy a közelmúlt több eseménye is utal rá: Patyi a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság elnöki székébe ejtőernyőzhet.

Fotó: Facebook

Patyi 2013-as megválasztása óta számos alkalommal bizonyította, hogy bármikor képes kisegíteni a kormánypártokat, illetve gáncsolni az ellenzék törekvéseit. Azt azonban nem tudni, hogy végül a lelkiismerete szólalt-e meg akkor, amikor az áprilisi országgyűlési választás kampányában Orbán Viktor miniszterelnök megbírságolására vetemedett. Bár alapos fejmosást kapott a kormányfőtől, karrierje nem tört meg, sőt, most még fontosabb szerep vár rá a NER-ben.

A közigazgatási felsőbíróság az eddig kiszivárgott információk, illetve egy tavaly augusztusi igazságügyi minisztériumi előterjesztés szerint egy teljesen új szervezet lenne.

A jövőben itt határozhatnának például a Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és még számos más állami intézmény döntéseinek jogszerűségéről. Illetve az új bíróság döntene arról, hogy mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől, azaz a közérdekű adatokért indított perek is itt dőlhetnek el.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.