Kiderült, hogy mikor dönt a kormány az árstopok sorsáról

Gulyás Gergely a HírTV műsorában közölte, hogy mikor döntenek az ársapkák sorsáról.

2022. szeptember 16., 10:45

Szerző:

„Legkésőbb a jövő héten” – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azon kérdésre, hogy mikor döntenek az árstopokról és a kamatstopról. Gulyás hozzátette, hogy ezek sokat segítettek és segítenek a családoknak, ezért szeretnék minél tovább fenntartani.

A HírTV-n továbbá szóba került az EP-ben csütörtökön megszavazott jogállamisági jelentés is, ami Gulyás szerint egy „sokadik, a korábbinál semmivel sem értékesebb papír”.

A „jelentéktelen papír”

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kimondják, Magyarország többé már nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia hibrid rezsimje. Az EP felszólítja a dokumentumban az Európai Bizottságot arra, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat.

A csütörtökön az EP-ben 433 igen szavazattal (123 nem ellenében, 28-an tartózkodtak) támogatott dokumentum annak a 2018-as Sargentini-jelentésnek a frissített változata, melynek nyomán indult el az Alapszerződések hetes cikke szerinti eljárás. A 2019-es EP-választáson nem induló, a parlamenti munkától elköszönő holland Judith Sargentini rapportőri szerepét az Európai Parlamentben a francia Gwendoline Delbos-Corfield vette át, aki tavaly Budapesten is járt.

A Demokratikus Koalíció összes EP-képviselője megszavazta az Orbán-kormányt elmarasztaló jogállamisági jelentést, Ujhelyi István pedig hivatalos programja miatt a szavazáson nem, de a vitán részt vett. A momentumos Cseh Katalin is megszavazta a jogállamisági jelentést, valamint Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és egyben EP-képviselője is támogatta a jogállamisági jelentést.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke a Rákóczi Szövetség iskolabusz-átadó ünnepségén Szigetszentmiklóson 2022. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)