Lazulnak a megkülönböztető jelzésre vonatkozó szabályok

A legújabb belügyminiszteri rendelet szerint bizonyos esetekben nem lesz szükség hatósági engedélyre ezután.

2023. május 26., 11:27

Szerző:

Pintér Sándor belügyminiszter átírta a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályait – összegezte a Magyar Közlönyben megjelent határozatot a 24.hu.

A módosítás alapján a jövőben nem kell hatósági engedély a megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez a következő esetben:

  • a közrendvédelmi, közlekedés- és határrendészeti ág, idegenrendészeti szerv közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített, azonnali helyszíni intézkedést igénylő feladatok végrehajtására használt autók,
  • a polgárőri szolgálatra rendszeresített, a polgárőr szervezet üzemeltetésében, tulajdonában lévő autók,
  • a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértői tevékenységéhez használt járművek esetén.

A belügyminiszteri rendelet egyebek mellett módosítja a mobil (egy adott feladat végrehajtásához szükséges) készülékek használatát, illetve azt is, miként adható megkülönböztető jelzés az elromlott, balesetet szenvedett autó vontatását, hibaelhárítását, elszállítását rendszeresen végző járművekre (autómentők). A rendelet két hét múlva lép hatályba.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pexels.com/Cottonbro Studio)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.