Lázár János vadászkalandja: nem tudni, ki állta a cechet

A miniszterelnökséget vezető államtitkár decemberben a Fejér megyei Soponyán nagy vadászatot rendezett arisztokrata vendégeknek – derült ki az egyik vendég Facebook-posztjából. Lázár a vadászat hátterét firtató kérdésre azt válaszolta: szabadidejében mindenki azzal és azt csinál, amit akar. A vadászterület és a szálloda állami cég tulajdonában áll, a cég vezérigazgatója szerint nem Lázár János fizette a cechet, ő vendég volt, de azt, hogy ki látta vendégül a társaságot, nem árulta el.

2014. január 7., 13:01

„Fantasztikus vadászaton vettünk részt Soponyán. Vendéglátónk Lázár János. A vendégek között Habsburg-Lotaringiai Mihály főherceg, gróf Károlyi László és felesége, Miklós liechtensteini herceg és felesége, aki a luxemburgi főherceg húga” – írta Facebook-oldalán Failoni Donatella, Oszter Sándor színművész felesége. Később törölte a képeket: „Látom, óriási hűhó lett egy vadászatból, amin részt vettem! Miért kell politikai ügyet csinálni mindenből?!!”

A

Blikk megpróbálta utolérni Lázár Jánost, aki a Facebook-bejegyzés szerint a vendéglátó volt, hogy mennyibe került a vadászat, különös tekintettel arra, hogy a vadászterület és a szálloda állami tulajdon. „Lázár János a közéleti tevékenységével kapcsolatban kész bármilyen felvilágosítást megadni, de a magánélethez való jog minden magyar embert megillet. Lázár János álláspontja szerint szabadidejében mindenki azzal és azt csinál, amit akar. Köztudomású, hogy vadászik, de a magánéletére vonatkozóan sem most, sem pedig a jövőben semmiféle tájékoztatást vagy információt nem kíván nyújtani” – üzente munkatársaival a Blikknek az államtitkár.

A

Népszabadságnakaz állami Vadex Zrt. vezérigazgatója – amelynek vendégházában a képek készültek – elmondta: fizető vadászat volt, nem Lázár János fizette, ő vendég volt. Majoros Gábor azt, hogy ki látta vendégül a társaságot, nem közölte. Csak annyit mondott, hogy egyetlen megrendelő volt, és üzleti áron folyt a vadásztatás.

A szállodában a reggeli fejenként 3300 forint, míg a vadvacsora listaára 9000 forint személyenként. Egy kétágyas szoba ezenkívül 11 700 forint egy éjszakára. A kilőtt 913 fácán ára milliós összeg lehetett. Egy szakember szerint az ilyen vadászatok többnyire egynaposak, így nem biztos, hogy a vendégek meg is szálltak. Ennek ellenére a költségeket 3 millió forintra becsülte.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.