Lázár János szétcsapott a nagy állami cégek vezetőségeiben

Csúcsmenedzserek kerültek a legnagyobb állami tulajdonú cégek élére.

2023. április 27., 17:38

Szerző:

A MÁV, a MÁV-Start és Volánbusz vezetésében is elválik egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció. Új tagok kerültek a cégek igazgatóságába és felügyelőbizottságába is – írja a vg.hu. Az Építési és Közlekedési Minisztérium adta hírül, hogy Lázár János, Építési és Közlekedési miniszter felkérésére az országos és a nemzetközi üzleti élet legkiválóbb menedzserei kerülnek a legnagyobb, állami tulajdonú cégek vezetésébe.

A portál a közleményre hivatkozva azt írja, az átalakítások célja, hogy igazodva az állami vállalatok vezetésével kapcsolatos nemzetközi sztenderdekhez, a magyar mobilitást meghatározó közlekedési cégek, a MÁV, a MÁV-Start és Volánbusz vezetésében is elváljon egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció.

A változások május elsejétől lépnek életbe (Pafféri Zoltán vezérigazgatót ezek nem érintik, tőle továbbra is a cégcsoport egészének operatív irányítását várják), név szerint mutatjuk a vezetőket:

MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Igazgatóság

Elnök: Lepsényi István (a Magyar Suzuki korábbi vezérigazgatója, a Knorr – Bremse Fékrendszerek Kft. korábbi ügyvezető igazgatója, korábbi államtitkár, a Hidrogén Szövetség elnöke).

Tagok: Wáberer György (a Waberer’s International alapítója, korábbi tulajdonosa), Bogsch Erik (a Richter Gedeon Nyrt. elnöke), Ratatics Péter (a Mol-csoport alelnöke, az INA management-boardjának elnöke), Parragh László (a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke), Deák Tibor (a Rothschild & Co szenior tanácsadója, igazgatója), Bethlen Miklós (a Morgan Stanley korábbi londoni elemzője, a londoni Kohlberg, Kravis & Roberts tanácsadója, a MidEuropa partnere, a frankfurti Montagu Private Equity igazgatója, a Comitis Capital – ügyvezető partnere).

MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Felügyelőbizottság

Elnök: Baranyay László (az MFB korábbi elnök-vezérigazgatója, az EIB igazgatója).

Tagok: Knáb Erzsébet (az Audi Hungária korábbi személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alapító-elnöke, kuratóriumi tagja, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnöke), Koji László (az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke),
Bánáti János (a Magyar Ügyvédi Kamara korábbi elnöke), Meleg János (munkavállalói küldött), Halasi Zoltán (munkavállalói küldött).

MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., Igazgatóság

Elnök: Barna Zsolt (a Waberer’s International vezérigazgatója).

Tagok: ifj. Chikán Attila (az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója), Németh Lászlóné (korábbi fejlesztési miniszter), Puskás András (a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója), Sors László (a Nemzeti Adó és Vámhivatalt vezető korábbi államtitkár).

MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., Felügyelőbizottság

Elnök: Hegedűs Éva (a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója).

Tagok: Martin A. Dale (a Siemens korábbi elnök-vezérigazgatója), Naszvadi György (a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi államtitkára), Mayer András János (a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet ügyvezetője), Friedrich Imre (munkavállalói küldött), Barna István (munkavállalói küldött).

Volánbusz Közlekedési Zrt., Igazgatóság

Elnök: Vida József (bankár).

Tagok: Eppel János (a Porsche Hungaria korábbi vezetője, a VOSZ elnöke), Tóth Szabolcs (a Waberer’s International pénzügyi és stratégiai vezetője), Dancsó József (a Magyar Államkincstár korábbi elnöke, az EXIM bank korábbi alelnöke), Magyar Péter (a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója).

Volánbusz Közlekedési Zrt., Felügyelőbizottság

Elnök: Németh Lászlóné (korábbi fejlesztési miniszter).

Tagok: Vereczkey Zoltán (a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke), Szarvas Ferenc (a MÁV korábbi elnöke), Brauner Béla (munkavállalói küldött), Fazekas Kovács János (munkavállalói küldött).

(Képünk forrása Lázár János hivatalos Facebook-oldala)

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.