Lázárék mihamarabb véglegesítenék a Románia és Magyarország közötti gyorsforgalmi út építését

A két kormány már megállapodott a Békéscsaba-Méhkerék-államhatár-Nagyszalonta közti beruházásról, de a kihirdetéshez parlamenti döntés kell.

2023. július 26., 11:10

Szerző:

Lázár János miniszter társadalmi egyeztetést kezdeményezett arról, épüljön-e gyorsforgalmi út Magyarország és Románia között. A kormányok már megállapodtak a Békéscsaba-Méhkerék-államhatár-Nagyszalonta közti beruházásról, ám annak kihirdetéséhez parlamenti felhatalmazás kell.

Az indoklás szerint – amelyet Lázár János, Szijjártó Péter és Varga Judit közösen terjesztett elő – a beruházás célja a zavartalan nemzetközi és kétoldalú közúti közlekedés feltételeinek megteremtése és a jószomszédi és baráti kapcsolatok további fejlesztésére és erősítésére Magyarország és Románia között

 – írja a 24.hu.

A kormányok azt remélik a gyorsforgalmi úttól, hogy alkalmas lesz a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, a nemzetközi kereskedelem, a turizmus és a közlekedés területén folytatott együttműködés szélesítésére.

A szándék szerint a beruházás több értelmezés szerint is közvetlen kapcsolatot létesítene a két ország között.

Az előterjesztés szerint a schengeni vívmányok Románia általi teljes körű alkalmazásáig a Nagyszalonta–Méhkerék közötti gyorsforgalmi úton a közúti forgalmat egy Románia területén létesülő átkelőhely megnyitásával biztosítanák.

A dokumentum indoklása mintha erősítené mindazt, amiről Orbán Viktor írt közösségi oldalán, miután Marcel Ciolacu román kormányfő fogadta, hogy ez „egy gyönyörű barátság kezdete”, azonban erre a találkozóra még Orbán román közéletben vihart kavart tusványosi beszéde előtt került sor. 

(Kiemelt kép: Lázár János hivatalos Facebook oldala)

 

 

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.