Látványterveken az M3-as metró hamarosan átadásra kerülő felújított megállói

A tervezők mesélnek a nehézségekről is.

2022. április 9., 15:32

Szerző:

Mutatjuk a Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák látványterveit, a 3K állomást májusban már az utasok is birtokba vehetik. Az utolsó fázisban elkészülő Lehel tér, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, Nagyvárad tér metróállomások tervezett, még munkaközi látványterveit is bemutatták.

Budapest leghosszabb, kék metróvonalának belvárosi szakaszát ötven éve kezdték építeni, mivel ez az első rekonstrukciója, itt minden az eredeti állapotokat tükrözte. Rendkívül összetett feladat a teljes körű műszaki és építészeti felújítás egy földalatti környezetben, ahol a terek, a szerkezetek korlátozottan alakíthatók. A XXI. századi elvárásoknak való megfelelés, mint például az akadálymentesítés megoldása a tervezőket is kihívás elé állította.

Csapó Balázs és Germán Tibor építészek meséltek arról milyen utasterekkel találkozhatunk a metrófelújítás után. A tervezőkkel készült beszélgetés a linkre kattintva érhető el, a három átadás előtti állomás - Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák – végleges látványtervei galériában láthatók.

(M3-as metróvonal felújítása. Forrás: BKK)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.