Lassan bezárul a Mészáros-gyűrű Orbánék majorsága körül

2017. október 27., 12:44

Szerző:

Orbán Győző, a miniszterelnök idén 77 éves édesapja 2011 nyarán vásárolta meg az Alcsútdoboz külterületén található Hatvanpuszta majort, az egykori Habsburg-uradalmat. Mészáros Lőrinc rögtön kibérelte, a szerződés szerint tíz évre évi 15,5 millió forintért.

A felcsúti maharadzsa, Mészáros Lőrinc fantasztikus szárnyalásának korábbi szakaszában azt állította: azért bérelte ki a 13 hektáros uradalmat, hogy ott tárolhassa ún. mezőgazdasági gépeit. Ún. mezőgazdasági gépeket azonban azóta se látott ott senki emberfia.

A major akkor került a képmezőbe, amikor tavaly a majorban felbukkant egy kutya, bizonyos Nárcisz, amelyet Orbán Viktor a saját kedvenceként mutatott be egy Facebook-posztban. Mint kiderült, a derék eb valójában nem a felcsúti stadion szomszédjában álló, ismert családi házat őrzi, hanem a hatvanpusztai birtokot.

Fotó: Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Ekkor derült ki az is, hogy a gazdasági épületek, istállók mellett, de azoktól elkülönülten álló 300 négyzetméter alapterületű uradalmi épületet – amely 2011 előtt meglehetősen lepusztult állapotban volt – teljesen renoválták, és a tetőterét is beépítették.

A sajtóban hosszú ideig találgatták, hogy Hatvanpuszta valójában Orbánék titkos dácsája-e, ám a miniszterelnök nem volt hajlandó még meghallani sem a birtokkal kapcsolatos kérdéseket. Az LMP-s Hadházy Ákos az Országgyűlésben is próbálkozott, de a kormányfő nem adott értékelhető választ neki.

A birtokról megjelent hírek hatására a környék ellenőrzését megerősítették, sőt két újság drónját el is kobozták a járőröző rendőrök.

A 24.hu most kigyűjtötte, hogy az Orbán család tulajdonában lévő Hatvanpusztát hogyan vásárolta körbe, költségeket nem kímélve, Mészáros Lőrinc és családja.

Így: 

Mészárosék 2016 elejére már milliárdos nagyságrendben gyűjtötték be a Felcsút és Alcsútdoboz melletti földeket. Tavaly tavasszal aztán – a Hatvanpusztára irányuló médiafigyelem lecsengése után – a major mellett is megvettek minden, addig állami kézben lévő területet.

Májusban a birtok déli terüle Mészáros Beatrix – a legidősebb lány – tulajdona lett, az észak-keleti az apjáé, Mészáros Lőrincé. A jelek szerint abban a pillanatban a milliárdosnak sem volt épp elég pénze, ezért a földre 99,3 millió forint hitelt vett fel az OTP-től.

Mészárosék ezután sem álltak le a földvásárlással, és megszerezték a nyugati oldali területeket. Ott két további szántó és erdő került a felcsúti polgármester kezébe.

A birtokot övező Mészáros-gyűrű – egyelőre – csak azért nem zárulhatott be, mert két, Hatvanpusztával határos terület a 2000-es évek elejétől magánkézben van, így ezek nem kerültek be az elárverezett állami területek közé.