L. Simon László az intézményi önállóságról tart székfoglalót

A Nemzeti Múzeum nemrégiben kirúgott igazgatójának november 28-án lesz a művészeti akadémiai székfoglalója. L. Simon a művészi szabadságról és intézményi autonómiáról fog beszélni.

2023. november 17., 15:21

Szerző:

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjává választják az eddig levelező tagként jegyzett L. Simon Lászlót – írja a Magyar Narancs. A székfoglaló címe „Művészi szabadság és intézményi autonómia” lesz.

A felszólalásra invitáló meghívó szerepelt a Szépirodalmi Figyelő hírlevelében, hitelességét a Magyar Művészeti Akadémia is megerősítette.

L. Simon Lászlót november elején menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum éléről Csák János miniszter, miután a World Press Photo kiállítás melegeket ábrázoló sorozatát Dúró Dóra a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvény alapján kritizálta.

Dúró azt kifogásolta a kiállítás kapcsán, hogy 18 éven aluliak is megtekinthetik. A múzeum ugyan kirakott egy 18 pluszos karikát a bejárathoz, de L. Simon jelezte: nincs jogosultságuk elkérni senki személyi igazolványát, hogy meggyőződjenek életkoráról.

A portál emlékeztet, hogy maga L. Simon László is megszavazta a homofób törvényt, ami áttételesen a bukásához vezetett, de továbbra sem gondolja, hogy a törvény hibás, rossz vagy kirekesztő volna. Csak azt, hogy az esetében rosszul értelmezték.

(Kiemelt kép: L. Simon László. Forrás: L. Simon László / Instagram)