Küszöbön az ötödik hullám, az omikron fogja okozni

Habár korlátozások nélkül rohanunk bele a következő hullámba, lehet, hogy ez hozza majd el a várva várt megváltást. 

2021. december 15., 20:11

Szerző:

Hamarosan elnyomhatja a koronavírus delta variánsát az omikron, amelyet a szomszédos országokhoz hasonlóan már Magyarországon is azonosítottak. Falus András immunológus szerint jelenleg ugyan a delta variáns uralkodik, azonban azt hamarosan elnyomja majd az omikron – írja a Portfolio.

Rusvai Miklós virológus a Portfolio-nak azt nyilatkozta: most már biztos, hogy lesz következő járványhullám, amelyet különböző járványügyi intézkedésekkel már most is kezelni kellene.

Ugyanakkor mivel sem a lakosság, sem a kormányzat részéről nincs erre igény, így az ötödik járványhullám hamarosan bekövetkezik.

Falus András szerint semmi meglepő sincs abban, hogy az omikron variáns hazánkban is felütötte a fejét, ezt sehogy sem lehetett volna megakadályozni. Az immunológus azt is megjegyezte, hogy habár most még a delta variáns uralkodik Magyarországon, ez nem sokáig marad majd így.

A deltához képest az omikron fertőzőképessége sokkal magasabb, és az eddigi adatok alapján kevésbé veszélyes, mint a delta. A szakemberek pedig régóta bíznak egy olyan vírusban, amely véget vethet a koronavírus többéves uralmának. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Rusvai Miklós szerint egyébként nincs messze a kívánt immunizáltsági szint, becslése szerint

a jövő év második felében kialakulhat a társadalmi immunitás a koronavírussal szemben.

Rusvai bizakodó az omikronnal szemben, szerinte ugyanis a szupermutáns hozzájárul ahhoz, hogy a társadalomban gyorsabban kialakuljon a védettség szintje.

(Kiemelt kép: Koronavírus-modell és „omicron sars-cov-2” felirat Krakkóban  2021. november 28-án. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP) 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.